Paus: ‘Ook vandaag worden er vele christenen vervolgd’
Op de feestdag van Sint-Stefanus, de eerste christelijke martelaar, zei paus Franciscus dat hij zich sterk betrokken voelt bij de christelijke gemeenschappen die te lijden hebben onder discriminatie. Hij bad voor vrede in Syrië, Gaza en Oekraïne. De paus voegde eraan toe dat hij aan Sint-Stefanus 'de nood aan vrede voor door oorlog verscheurde volkeren' had toevertrouwd.
Volgens hulporganisatie Kerk in Nood zijn er vandaag 26 landen waar christenen ernstige vervolging moeten ondergaan. Christenen worden om verschillende redenen en manieren vervolgd, waaronder onderdrukking door de overheid, culturele vijandigheid, extremistische aanvallen, officiële religieuze overheersing en schendingen van de religieuze vrijheid.
In autoritaire regimes als Noord-Korea, China of Eritrea wordt het christendom gezien als een bedreiging voor macht en controle.
In culturen waar een meerderheidsreligie domineert, kunnen christenen worden beschouwd als buitenstaanders en het doelwit van misbruik. Extremistische groeperingen, zoals islamisten in het Midden-Oosten en Nigeria, richten zich op christenen uit religieuze haat. Sommige landen hebben wetten en beleidsmaatregelen die de beoefening van het christendom beperken of verbieden, vaak in naam van het dienen van de dominante religie.
Religieuze vrijheid wordt vaak genegeerd als een fundamenteel mensenrecht, wat leidt tot vervolging, lijden en ontkenning van rechten. Nicaragua, dat in handen kwam van een autoritaire regime, is een van de vele zorgwekkende landen. Priesters en bisschoppen werden er het voorbije jaar gearresteerd en het land uitgewezen. Intimidatie is er dagelijkse kost.
Bron: Katholisch.de / Kerk in Nood