Paus verdedigt zegening van homokoppels en kondigt reizen aan

De paus reageerde in een talkshow op de Italiaanse tv voor het eerst op de controversiële mogelijkheid om 'irreguliere koppels' te zegenen.
18/01/2024 - 11:42
Paus Franciscus geïnterviewd in het programma Che Tempo Che Fa op de Italiaanse zender Nove
Paus Franciscus geïnterviewd in het programma Che Tempo Che Fa op de Italiaanse zender Nove © Nove via YouTube

Op zondag 14 januari beantwoordde paus Franciscus een uur lang vragen van presentator Fabio Fazio in de talkshow Che Tempo Che Fa op de Italiaanse tv. De paus sprak vanuit het Vaticaan via een videostream over de mogelijkheid tot aftreden, zijn geplande reizen en de controverse rond Fiducia supplicans, het document dat zegening van homokoppels mogelijk maakt. 

Aftreden

Op de vraag naar een mogelijk aftreden, antwoordt de 87-jarige Franciscus: Dat is noch mijn gedachte, noch mijn zorg, noch mijn wens. Als ik mezelf in een positie zie om te dienen, dan zal ik doorgaan. Als ik het niet langer kan, dan is de tijd gekomen om erover na te denken. 

Hij noemt de hervorming van de harten de grootste prioriteit voor de Kerk. Structuren van de Kerk moeten worden bijgewerkt en aangepast aan de nieuwe tijd, maar het hart moet elke dag worden hervormd. 

Homozegening

Hij reageert ook op het verzet tegen de mogelijkheid om 'irreguliere koppels' te zegenen. Op 11 januari nog schreef kardinaal Fridolin Ambogo als woordvoerder van alle Afrikaanse bisschoppen dat zegeningen van homoseksuele paren niet gedaan kunnen worden in Afrika. (Lees: Afrikaanse kerken doen niet mee met mogelijke zegening lgbti.)

Paus Franciscus laat er geen twijfel over bestaan dat hij achter Fiducia supplicans staat: De Heer zegent iedereen. Iedereen die komt. Allen, allen, allen. En hij verduidelijkt: De Heer zegent iedereen die zich kan laten dopen, dat wil zeggen iedereen. Maar dan moeten mensen de dialoog aangaan met de zegen van de Heer en zien welke weg de Heer hen biedt. Maar we moeten hen bij de hand nemen en helpen deze weg te bewandelen, en niet hen vanaf het begin veroordelen. 

De dag voordien had paus Franciscus nog aan 800 priesters van het bisdom Rome uitgelegd dat iedereen gezegend kan worden, maar dat een zegening die aan een homoseksueel wordt verleend niet gelijkstaat aan de zegening van een lgbti-vereniging. Ook benadrukte hij dat het zegenen van een persoon niet hetzelfde is als het zegenen van zijn zonden. Als we een ondernemer zegenen, vragen we ons niet af of hij heeft gestolen, onderstreepte Franciscus tijdens de ontmoeting in de basiliek van Sint-Jan van Lateranen. 

Reizen

Tot slot kondigt de paus aan dat hij in augustus naar Polynesië zal reizen. Als het mogelijk is, dan zou hij ook nog graag doorreizen naar Argentinië. Sinds zijn verkiezing als paus in 2013, is hij niet meer in zijn geboorteland geweest. De paus maakt zich zorgen over het lijden van zijn landgenoten: Het is een moeilijk moment voor het land.

Bronnen: Bekijk het interview op YouTube (Italiaans zonder ondertitels) - La Croix (Frans) - Katolisch (Duits) - KRO/NCRV