Paus verduidelijkt status Opus Dei

Het Opus Dei is de enige personele prelatuur van de roomskatholieke Kerk.
10/08/2023 - 10:00
Mgr. Fernando Ocáriz, prelaat van het Opus Dei
Mgr. Fernando Ocáriz, prelaat van het Opus Dei © Opus Dei

Paus Franciscus publiceerde dinsdag een decreet waarin wordt vastgelegd dat persoonlijke prelaturen verbonden zijn aan een openbare vereniging van pauselijk recht. Het nieuwe motu proprio regelt feitelijk de juridische status van het Opus Dei, momenteel de enige bestaande persoonlijke prelatuur binnen de katholieke Kerk. 

Opus Dei werd in 1928 opgericht door de Spaanse priester Jose Maria Escriva de Balaguer y Albas (1902-1975). De organisatie omvat priesters, alleenstaande mannen en vrouwen, evenals getrouwde leken. Opus Dei moedigt christenen uit alle lagen van de maatschappij aan om in de gewone omstandigheden, en in het bijzonder door de heiliging van het werk, een leven te leiden dat volledig overeenstemt met het geloof. Paus Johannes Paulus II kende prelatuur in 1982 de canonieke status van een personele prelatuur toe. Dat is een kerkelijke organisatiestructuur met een specifieke pastorale taak. Maar in tegenstelling tot een bisdom is een prelatuur niet gebonden aan een bepaald gebied. In die zin was het tot aan de ingreep van paus Franciscus nog het best te vergelijken met een legerbisdom.

In augustus vorig jaar bepaalde paus Franciscus dat het Opus Dei onder de Congregatie voor de Clerus valt. Hij bepaalde toen ook dat de leidende prelaat van het Opus Dei niet langer automatisch de status van bisschop krijgt. De tussenkomst werd toen al als een ernstige aantasting van de status van het Opus Dei bestempeld. Maar volgens het Vaticaan gebeurde de ingreep juist om het oorspronkelijke charisma van de beweging te beschermen: “De bescherming van de bijzondere gave van de Geest vereist volgens paus Franciscus een regeringsvorm ‘die meer is gebaseerd op charisma dan op hiërarchisch gezag.’

Opus Dei kondigt aan dat het de wijzigingen in het canoniek recht over de status in detail zal bestuderen en zal nagaan hoe die kunnen geïmplementeerd worden in de statuten van het Opus Dei. In het korte commentaar wordt nog bemerkt dat de aanpassing er gekomen is in overleg met Opus Dei. De huidige leider van het Opus Dei, Fernando Ocariz Braña, werd nooit tot bisschop gewijd, ook al had hij daar per definitie recht op. Zijn voorgangers Alvaro del Portillo (1975-1982) en Javier Echevarria (1994-2016) waren wel titulair bisschop. Maar de oprichter Escriva de Balaguer werd nooit tot bisschop gewijd .

Bron: KNA/Katholisch.de