Paus verklapt enkele details over zijn verkiezing

Paus Franciscus getuigt hoe het hem beetje bij beetje duidelijk werd dat hij de nieuwe paus zou worden.
06/02/2020 - 15:06
Paus Franciscus
Paus Franciscus © SIR/Marco Calvarese

In een nieuw gespreksboek, waarin de figuur van paus Joannes Paulus II centraal staat, vertelt paus Franciscus ook enkele details over zijn pausverkiezing tijdens het conclaaf in 2013. Het eerste hoofdstuk van dit boek is deze week gepubliceerd in het Italiaanse weekblad Famiglia Cristiana. De paus bevestigt daarin dat een groep Latijns-Amerikaanse bisschoppen een groot aandeel had in zijn pausverkiezing.

In weerwil van alle speculaties werd de aanzet voor de verkiezing van Jorge Bergoglio niet vanuit Europa, maar door een groep Latijns-Amerikaanse bisschoppen gegeven.  

Kardinaal Jaime Ortega, die tot in 2016 aartsbisschop van Havana was, vroeg mij om een kopie van mijn toespraak tijdens het preconclaaf. Die toespraak (waarin de paus de noodzaak van hervormingen had benadrukt) had een sterke indruk gemaakt op vele kardinalen. Toen Franciscus de samenvatting gaf van de toespraak bedankte de Cubaanse kardinaal hem met de woorden. Mooi. Nu heb ik ook een herinnering aan de paus. Franciscus vroeg toen nog om niet met hem te spotten. Maar al kort daarna werd aan de paus, die toen nog aartsbisschop was van Buenos Aires, gevraagd of hij ook al een tekst had voorbereid voor een toespraak na zijn verkiezing vanop het balkon aan het Sint-Pieterplein.

Daarop vroeg een groep Europese kardinalen die ik niet kende mij bij het middageten om bij hen aan tafel te komen zitten voor de maaltijd. Zij stelden mij vele vragen over de Kerk en Latijns-Amerika. Maar ik besefte pas bij de volgende stemronde hoe groot het gevaar was dat ik tot paus zou verkozen worden. Tijdens die stemronde werd hij effectief tot paus verkozen. Daarop heb ik de rozenkrans gebeden. Ik ervaarde een grote vrede toen het resultaat bekend werd gemaakt. Die rust ben ik tot op vandaag blijven ervaren.

Met betrekking tot paus Joannes Paulus II, die in het boek centraal staat, steekt paus Franciscus zijn bewondering niet onder stoelen of banken voor de Pool, die aalmoezenier was aan de universiteit, professor filosofie, skiër, sportman en die veel heeft gebeden. De Argentijnse paus vertelt nog dat hij Joannes Paulus II voor het eerst in 1987 heeft ontmoet, toen hij in Duitsland was om een dissertatie te schrijven over Romano Guardini. Al van bij ons eerste treffen koesterde ik een grote sympathie voor hem. Franciscus vertrouwt nog toe dat hij toen een moeilijke periode beleefde en veel moed en hoop heeft geput uit die ontmoeting. In 1992 riep de pauselijke nuntius mij in de stad Cordoba dan bij hem en vertelde mij vlak voor het afscheid dat ik hulpbisschop van Buenos Aires zou worden en dat de overste van de jezuïeten al had toegestemd. Ook toen heb ik een grote vrede ervaren.

Bron: Famiglia Cristiana/KNA/Katholisch.de