Paus viert met Congolezen in Rome

In zijn toespraak tot de delegatie van witte paters kondigde de paus aan dat hij op 3 juli eucharistie gaat vieren met de Congolezen in Rome.
15/06/2022 - 11:33
Paus Franciscus tijdens de ontmoeting met de Witte Paters
Paus Franciscus tijdens de ontmoeting met de Witte Paters © Vatican Media

Paus Franciscus heeft tijdens een ontmoeting met een delegatie van witte paters aangekondigd dat hij op zondag 3 juli de eucharistie zal vieren met de Congolese gemeenschap in Rome. Dat is ook de dag waarop oorspronkelijk een openluchtmis met de paus was gepland in Kinshasa. Maar wij zullen Kinshasa naar Sint-Pieter brengen, zei de paus. Hij vierder eerder al eens, op 1 december 2019, de eucharistie met 1.500 Congolezen in de Sint-Pietersbasiliek. Die trok toen nogal wat aandacht omdat ze verliep volgens de Congolese ritus, die in 1988 door het Vaticaan werd goedgekeurd. 

Het Vaticaan maakte vrijdag bekend dat de Afrikareis van begin juli omwille van de knieproblemen niet kan plaatsvinden. Zondag betreurde de paus nogmaals dat de reis, waarnaar hij zelf sterk had uitgekeken, niet kan plaatsvinden. Tijdens de ontmoeting moedigde de paus de witte paters aan om in hun missie geen manager, wetenschappelijk docent of computertovenaar te zijn, maar om in het spoor van hun stichter Charles Lavigerie apostel en getuige te zijn en  zich niet aan proselitisme schuldig te maken. Dit geldt altijd en overal in de Kerk, maar vooral voor diegenen die zoals jullie leven in een context van eerste evangelisatie of waar de islam de dominante religie is. Getuigen betekent in wezen twee dingen: gebed en broederlijkheid. Een hart open voor God en open voor broeders en zusters.

Bron: VIS/I.Media