Paus viert Witte Donderdag in vrouwengevangenis

Het Vaticaan publiceerde de agenda van paus Franciscus voor de paasperiode, met daarbij de traditionele voetwassing op Witte Donderdag.
07/03/2024 - 14:05

De prefectuur van het Pauselijk Huis heeft de agenda van de paus voor de paasperiode bekendgemaakt, inclusief het Heilig Avondmaal op Witte Donderdag, 28 maart. Paus Franciscus zal dan een privébezoek brengen aan de vrouwengevangenis van Rebibbia in Rome, waar hij om 16 uur de mis zal vieren. Tijdens zijn bezoek zal de paus vrouwelijke gevangenen en personeel van de inrichting ontmoeten. Tijdens de avondmis van Witte Donderdag wast de voorganger doorgaans de voeten van meerdere mensen, in navolging van Jezus de avond voor zijn dood.

Paus Franciscus bezocht op Witte Donderdag al meermaals gevangenissen en inrichtingen. In 2015 vierde hij de mis al eens in de Rebibbia-gevangenis in Rome. Dit jaar zal de viering een besloten karakter hebben en niet toegankelijk zijn voor het grote publiek.

De andere liturgische momenten vinden plaats op het Sint-Pietersplein of in de Sint-Pietersbasiliek, behalve de kruisweg, die de paus traditioneel bidt op de avond van Goede Vrijdag in het Colosseum, het oude amfitheater in Rome.

Paus Franciscus wast de voeten van jeugddelinquenten in het Casal del Mormo.
Paus Franciscus wast de voeten van jeugddelinquenten in het Casal del Mormo. © Vatican Media