Paus vraagt aandacht voor het lot van migranten
Met zijn bezoek aan een migrantencentrum, dat in 1971 werd opgericht in het spoor van de oproep voor vrede van paus Johannes XXIII, vestigt paus Franciscus vanmiddag de aandacht op de benarde situatie van de migranten op Malta. Al van bij het begin van zijn pontificaat verdedigt hij vluchtelingen en migranten. Hij maakte van de kwestie migratie al vanaf zijn bezoek aan Lampedusa een centraal aandachtspunt van zijn pontificaat. De paus deed overigens al eerder een beroep op de EU voor grotere gastvrijheid voor diegenen die de Middellandse Zee oversteken om aan de ellende te ontkomen op zoek naar een veiligere en betere toekomst. Gisteren deed hij ook een beroep op solidariteit en een gulle en billijke verdeling van de migranten door de Europese landen, om te vermijden dat een beperkt aantal landen aan de overs van de MIddellandse Zee de last van de migratiestroom moeten dragen.
Volgens lokale waarnemers ligt het pausbezoek ook op Malta zelf politiek gevoelig, omdat de regering wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het illegaal terugdringen van migranten naar het door oorlog verscheurde Libië.
Bijzonder podium
Artistiek directeur Carlo Schembri legt uit dat er voor deze symbolische ontmoeting van de paus aan het migrantencentrum een wel erg bijzonder podium is geplaatst, waarin de migranten en hun migratie over de Middellandse Zee centraal staan. Malta is een prachtig eiland, maar er is ook een realiteit die wij niet kunnen negeren. Bij een eerste blik op het podium valt een heldere en glinsterende weergave van de zee op, die de weerspiegeling is van de prachtige blauwe Middellandse Zee. Maar bij een tweede oogopslag wordt duidelijk dat de zee werd gemaakt van gerecycleerde petflessen, want er is meer plastic dan vis in onze zee. De rode klodders bovenop zijn reddingsvesten, als symbool van de vele mensenlevens die op zee zijn verloren gegaan. Het herinnert ons eraan dat wij ondanks het bezoek van de paus deze realiteit niet mogen vergeten. Meer nog, deze realiteit is juist de reden waarom de paus hier aanwezig is. Carlo Schembri voegt er nog aan toe er bewust voor gekozen is geen kruisbeeld op het podium te plaatsen, uit respect voor moslims. De meerderheid van de migranten die hier toekomen zijn moslims.
De vreugde van het geloof en de verkondiging
Tijdens de eucharistie van vanmorgen had paus Franciscus eerder al aangemoedigd tot meer vriendelijkheid en medeleven voor al diegenen die zoals de schipbreukeling en apostel Paulus op het mediterrane eiland zijn terechtgekomen. Niemand kende hun namen, hun geboorteplaats of hun sociale status; ze wisten slechts één ding: dat dit mensen waren die hulp nodig hadden, vertelde hij in een gebed. Help ons om van ver mensen in nood te herkennen, worstelend te midden van de golven van de zee, die tegen de riffen van onbekende kusten dreigen geslagen te worden.
Gisteren in de vooravond had hij er tijdens een gebedsbijeenkomst in het Marieheiligdom op het eiland Gozo nog aan herinnerd dat het de taak is van de Kerk om te evangeliseren. Tegelijk bemooedigde hij om het geloof niet te laten reduceren tot een herhaling van het geloof en de praktijken uit het verleden:
Streef naar een levend, open geloof dat de vreugde van het evangelie verspreidt, omdat het de vreugde is van de Kerk om te evangeliseren! Paus Franciscus