Paus vraagt audit van bezittingen van het Vaticaan

Paus Franciscus heeft opdracht gegeven voor een audit die moet helpen om de bezittingen van het Vaticaan efficiënter in te zetten.
03/12/2015 - 14:43

Paus Franciscus gaf de opdracht tot een systematische audit van de bezittingen van het Vaticaan, als onderdeel van zijn financiële hervorming en met het oog op meer transparantie.  Voortaan wordt ook strenger toegezien op de uitgaven.

Daarmee geeft de paus gehoor aan de oproep van de Australische kardinaal George Pell,  voorzitter van het nieuwe secretariaat voor Economie. Volgens het secretariaat voor Economie moet de audit de omvang van de bezittingen duidelijk maken en nagaan hoe die beter kunnen ingezet worden voor de goede werken, in het bijzonder de zorg voor armen en zwakken. De waarde van de bezittingen van het Vaticaan wordt geschat op 3 miljard dollar (2,84 miljard euro). Hun werkelijke waarde is wellicht nog groter.

De audit werd toevertrouwd aan een werkgroep met afgevaardigden van het Staatssecretariaat, de bank van het Vaticaan en het secretariaat voor Economie. De leden van de werkgroep kwamen deze week voor het eerst samen.

De Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan © Philippe Keulemans