Paus vraagt om te bidden voor Libanon

Paus Franciscus heeft vanmorgen opgeroepen om vrijdag 4 september aanstaande een universele dag van gebed en vasten voor Libanon te houden.
02/09/2020 - 13:04

Vanmorgen vroeg stonden al heel wat belangstellenden aan de bronzen poort, rechts van de collonade op het Sint-Pietersplein, aan te schuiven om een van de 500 beschikbare plaatsen te bemachtigen voor de eerste publieke algemene audiëntie met paus Franciscus sinds de lockdown omwille van de coronapandemie. De laatste woensdagse algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein vond plaats op 26 februari. Bij het betreden van het Sint-Damasusplein (de Corile di San Damaso), het binnenplein van het pauselijke paleis dat bekend is van de eedaflegging van de leden van de Zwitserse garde, werd van alle aanwezigen de temperatuur gemeten. Iedereen moest een mondmasker dragen en plaats nemen op voldoende afstand van elkaar in de afgebakende ruimte. 

Paus Franciscus roept op tot vrede en verstandhouding in Libanon
Paus Franciscus roept op tot vrede en verstandhouding in Libanon © Vatican Media

Opvallend was dat de angst voor besmetting bij de paus en zijn entourage blijkbaar niet zo groot was. Zij droegen geen mondkapjes en de paus schudde de hand van geestelijken en andere aanwezigen, waarvan er sommigen zijn hand kusten. Gewoontegetrouw waren ook enkele bruidsparen aanwezig op de algemene audiëntie en ook zij werden door de paus begroet met een stevige handdruk. 

Bij het begin van zijn catechese over de sociale leer van de Kerk aan de hand van het verhaal over de nederdaling van de Heilige Geest uit de Handelingen van de Apostelen, zei de paus dat hij blij was om de gelovigen terug van aangezicht tot aangezicht te ontmoeten. Hij beklemtoonde de nood aan samenwerking en solidariteit om de pandemie te overwinnen. Hij herinnerde aan de 40ste verjaardag van de Poolse vakbond Solidarnosc.

Paus Franciscus richtte zich ook uitvoerig tot de door corruptie, economische malaise en verdeeldheid getroffen Libanese bevolking en vroeg om zich aan te sluiten bij de vasten- en gebedsdag op 4 september, juist een maand na de rampzalige explosie in Beiroet. Hij deed dat terwijl hij samen met een Libanese priester de vlag van Libanon vasthield. Libanon was ooit een land van hoop. Libanezen hebben hun geloof in God behouden en hebben getoond dat ze in staat zijn om van hun land een plaats van tolerantie, respect en vreedzame co-existentie te maken, die uniek is in die regio. (…)  Libanon is een voorbeeld van pluralisme voor Oost en West. Voor het welzijn van dit land en de wereld kunnen we niet toestaan dat dit erfgoed verloren gaat. (…)  Ik vraag de politieke en religieuze leiders om zich met oprechtheid en transparantie te engageren in het werk van de wederopbouw, met het oog op het algemeen welzijn en de toekomst van het land. Ik vraag de internationale gemeenschap opnieuw het land te helpen de ernstige crisis te boven te komen.

Op vrijdag 4 september zal kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van de Heilige Stoel, namens de paus Libanon bezoeken om diens nabijheid en solidariteit te betuigen. 

Bron: VIS/Vaticannews.va/kro-ncrv.nl/katholieknieuws