Paus vraagt te bidden voor de slachtoffers van misbruik

De katholieke Kerk moet een rolmodel zijn en slachtoffers een veilige plek bieden waar ze beluisterd en gesteund worden.
03/03/2023 - 15:59
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Vatican Media

In zijn gebedsvideo voor de maand maart roept paus Franciscus op om meer te doen om seksueel misbruik te bestrijden en niet te proberen de tragedie van misbruik te verbergen. Dit geldt ook voor misbruik in gezinnen, in sportclubs of andere instellingen. Bij misbruik, vooral als het begaan wordt door leden van de Kerk, is om vergeving vragen nodig, maar het volstaat niet. De vraag om vergiffenis moet plaatsvinden in een context waarbij de slachtoffers centraal staan. Hun pijn, hun psychologische schade kan pas beginnen te genezen als ze antwoorden krijgen en er concrete acties volgen om de verschrikkingen die zij hebben ondergaan te herstellen en herhaling ervan te voorkomen.

De paus nodigt alle leden van de katholieke Kerk uit om een rolmodel te zijn, zowel qua transparantie als door concrete acties om de verschrikkingen die slachtoffers hebben ondergaan te herstellen en herhaling te voorkomen. Hij roept de katholieke Kerk op om een veilige ruimte te bieden om naar de slachtoffers te luisteren, hen psychologisch te begeleiden en te beschermen. Laten we bidden voor hen die lijden door het kwaad dat leden van onze kerkgemeenschap hen hebben aangedaan: dat zij in de Kerk zelf een concreet antwoord mogen vinden op hun pijn en lijden.

Bron: Gebedsnetwerk van paus Franciscus