Paus vraagt gebed voor vrede in het Heilige Land

Paus Franciscus roept op om de moed te hebben te zwijgen in periodes van duisternis of grote nood.
15/04/2019 - 14:38
Palzmondag in Rome
Palzmondag in Rome © Vatican Media

Paus Franciscus heeft op Palmzondag na het angelusgebed opgeroepen tot gebed voor het Midden-Oosten. De gelovigen op het Sint-Pietersplein kregen een rozenkrans. Deze rozenkrans, die uit olijfhout is gemaakt, werd gemaakt in het Heilige Land. Ik roep u op om de rozenkrans te bidden voor vrede in de wereld, vooral voor vrede in het Heilige Land en het Midden-Oosten. Omdat op Palmzondag wereldwijd ook diocesane Wereldjongerendagen worden georganiseerd, kreeg een groep Italiaanse jongeren zondag een prominente plaats in de viering. De paus had de jongeren eerder dit weekend, tijdens een ontmoeting met de leerlingen van een lyceum in Rome, ook al opgeroepen om zorg te dragen voor hun innerlijke leven. Hij moedigde hen onder meer aan om hun mobiele telefoon vaker aan de kant te laten en meer tijd te besteden aan persoonlijke gesprekken met leeftijdgenoten.

Tijdens de eucharistieviering zondagmorgen verdedigde paus Franciscus een houding van stilte als antwoord op aanvallen en kritiek. Ook Jezus gedroeg zich niet zoals media vandaag van Hem zouden verwachten door niet te reageren op diegenen die Hem vervolgen. In momenten van duisternis en verdrukking moet men soms de moed hebben om te zwijgen, sprak de paus, zonder daarmee expliciet te verwijzen naar binnenkerkelijke problemen of het misbruikschandaal.

De paus bracht hulde aan Jezus’ houding van zachtmoedigheid, die ook wordt beschreven en geprezen in de Bergrede. Jezus wist dat er een oorlog is tussen God en de prins van deze wereld. Maar die strijd kan niet gewonnen worden door naar het zwaard te grijpen, maar juist door stevig verankerd te blijven in het geloof.

Bron: I.Media/Kathpress.at