Paus vraagt het pad van de eenheid te blijven bewandelen

Paus Franciscus roept tot eenheid onder de christenen, maar veroordeelt ook het geweld en ander onrecht dat in de naam van Christus wordt begaan.
26/01/2023 - 16:23

Paus Franciscus heeft vertegenwoordigers van de andere christelijke Kerken tijdens een oecumenische vesperdienst bij het graf van de apostel Paulus in Rome opgeroepen om het pad naar de hereniging van alle christenen te blijven bewandelen. Laat ons in gebed, dienstbaarheid, dialoog en samenwerking blijven groeien naar de volledige eenheid die Christus van ons verlangt, zei hij woensdagavond in de slotdienst van de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen. Hij moedigde alle christenen aan om zich te verenigen tegen het heiligschennende geweld van oorlog en tegen alle vormen van minachting en racisme. Impliciet verwijzend naar de oorlog in Oekraïne veroordeelde hij nadrukkelijk alle oorlogen en gewelddadige acties ondernomen door diegenen die belijden dat zij christen zijn. 

Lees verder onder de foto.

Verzameld rond het graf van de apostel Paulus
Verzameld rond het graf van de apostel Paulus © Vatican Media

De paus verwees naar de tijd van Jesaja – en helaas ook nog altijd vandaag - toen rijken en diegenen die veel offers brachten als gezegend door God werden beschouwd, terwijl op de armen werd neergekeken. Maar Jezus noemt de armen zalig en in de gelijkenis van het Laatste Oordeel identificeert hij zich met hongerigen, dorstigen, vreemdelingen, noodlijdenden, zieken en gevangenen. Maar nog meer is God bedroefd omwille van het godslasterlijke geweld. Wij kunnen ons zeker de pijn voorstellen waarmee Hij kijkt naar de oorlogen en gewelddaden gepleegd door mensen die zichzelf christen noemen.

Verwijzend naar zijn encycliek Fratelli tutti (2020) voegde de paus eraan toe dat er desalniettemin nog altijd mensen zijn die het gevoel hebben dat hun geloof hen aanmoedigt, of in elk geval toestaat, om verschillende vormen van bekrompen en gewelddadig nationalisme, vreemdelingenhaat, minachting en zelfs misbruik van mensen die anders zijn te ondersteunen.

Bron: VIS