Paus vraagt steun aan Maria tegen ‘waanzin van de oorlog’ (video)

Paus Franciscus had vrijdag uitgeroepen tot een wereldwijde dag van vasten en gebed.
28/10/2023 - 12:33
Paus Franciscus tijdens het rozenkransgebed voor de vrede
Paus Franciscus tijdens het rozenkransgebed voor de vrede © Vatican Media

Paus Franciscus riep vrijdagavond, op het einde van de interreligieuze gebedsdag voor de vrede, andermaal op tot vrede. Daarbij klaagde hij ‘de waanzin van oorlog’ aan.

Zo’n duizend gelovigen woonden in de Sint-Pietersbasiliek de vespers bij, die in het teken stonden van de wereldvrede. Onder de aanwezigen vele kardinalen, bisschoppen, priesters, religieuzen en leken die momenteel in Rome deelnemen aan de synode. In de voorgelezen meditaties lag de nadruk op het lijden van Jezus, die alle vijandigheid overwon met zijn vrijwillige dood aan het kruis.

‘De mensheid moet afzien van de waanzin van de oorlog, die dood zaait en de toekomst uitdooft’, vertelde Franciscus, nadat hij bij de start eerst stil had gebeden bij de Maria-icoon.

Hij richtte zich tot Maria om de mensen te helpen in deze tijden die worden verscheurd door conflicten en die worden geteisterd door wapens. 

(vervolg na het beeldverslag)

‘U, Koningin van de Vrede, lijdt met ons en voor ons, terwijl u ziet dat zoveel van uw kinderen worden beproefd door conflicten en bedroefd zijn door de oorlogen die de wereld verscheuren. In dit donkere uur dompelen we ons onder in uw heldere ogen en vertrouwen we onszelf toe aan uw hart, dat gevoelig is voor onze problemen. Moeder, neem nu nogmaals het initiatief voor ons, richt uw blik van barmhartigheid op de menselijke familie, die de weg naar de vrede heeft verloren, die Kaïn boven Abel verkoos en die de betekenis van broederschap heeft verloren. Leer ons het leven te verwelkomen en ervoor te zorgen - ieder menselijk leven! - en om de waanzin van de oorlog te verwerpen.’ 

Daarna zei hij nog: ‘Help ons om ook in de kerk de eenheid te behouden en om in de wereld gemeenschap te creëren. Christenen moeten beseffen dat zij verantwoordelijk zijn voor de vrede. Wij kunnen dit niet alleen. Daarom komen wij naar u toe, wij zoeken toevlucht in uw onbevlekte Hart.’

Paus Franciscus riep in uitzonderlijke noodsituaties al eerder op tot vasten en gebed. Op 7 september 2013 hield hij samen met miljoenen christenen van over de hele wereld een vier uur durende gebedswake voor vrede in Syrië. Kort na het uitbreken van de coronapandemie, op 27 maart 2020, vroeg hij op een verlaten Sint-Pietersplein om Gods hulp en troost voor zieken en stervenden. Op 31 mei 2022 nodigde hij uit voor een vasten- en gebedsdag voor Oekraïne. Ook deze keer heeft de paus zich gericht tot Maria en haar het lot van de mensheid toevertrouwd. 

Bron: Vatican Media/Kathpress.at