Paus waarschuwt voor spirituele Alzheimer

Paus Franciscus moedigt jongeren aan om het goede van hun ouders en voorouders te bewaren als remedie tegen wat hij 'spirituele Alzheimer' noemt.
21/08/2017 - 14:12
Rimini brengt op het einde van de zomervakantie jaarlijks honderdduizenden jongeren samen
Rimini brengt op het einde van de zomervakantie jaarlijks honderdduizenden jongeren samen © CEL

Paus Franciscus waarschuwt jongeren voor het vergeten van de geschiedenis en een gebrek aan realiteitszin. Dat dreigt bijzonder ernstige gevolgen te hebben, schrijft hij in zijn boodschap voor de 38ste editie van de Ontmoeting voor Vriendschap onder de Volkeren van de katholieke lekenbeweging Comunione e Liberazione (Gemeenschap en Bevrijding). Aan de bijeenkomst nemen honderdduizenden, vooral Zuid-Europese, katholieke jongeren deel. Daarmee is het op de Wereldjongerendagen na de grootste katholieke jongerenbijeenkomst. Slechts met de blik op het schone, het ware en het goede dat onze vaders ons hebben nagelaten, kunnen wij in het huidige tijdperk als een kans beleven. Daarbij moeten jongeren echter vermijden om te vervallen in een nostalgisch terugverlangen naar het verleden, dat al snel als een soort achterlijkheid dreigt geïnterpreteerd te worden.  

Franciscus verwijst naar de onzekerheid en het gebrek aan oriëntatie bij vele hedendaagse jongeren en spoort hen aan om God te leren kennen. Slechts op die manier kan spirituele Alzheimer vermeden worden. De Kerk moet in beweging zijn, maar tegelijk rijk aan herinnering. De bijeenkomst in Rimini, waaraan vele prominenten uit de kerkelijke, politieke en culturele wereld deelnemen, duurt nog tot zaterdag. Tot die tijd kunnen de honderdduizenden jongeren genieten van een programma van voordrachten en debatten over geloven, cultuur en samenleving.

Bron: CEL/Kathpress.at