Paus waarschuwt tegen commercialisering ziekenzorg

De Wereldziekendag wordt vandaag wordt onder meer in Rome en Lourdes gevierd.
11/02/2018 - 11:00
Paus Franciscus tijdens de wekelijkse audiëntie
Paus Franciscus tijdens de wekelijkse audiëntie © SIR/Marco Calvarese

Vandaag zondag 11 februari wordt de 160ste verjaardag gevierd van de eerste Mariaverschijning in Lourdes. Traditioneel is de dag van die verschijning ook de dag waarop de Wereldziekendag wordt gehouden. Paus Franciscus viert de dag vandaag samen met zieken in de Sint-Jan van Lateranenbasiliek in Rome met een fakkeloptocht en een eucharistieviering.

In zijn boodschap voor de Werelddag van de Zieken vraagt paus Franciscus aandacht voor de gezinszorg. Dit buitengewone getuigenis van liefde voor de menselijke persoon moet ook ondersteund worden met een passend beleid. De paus waarschuwt in zijn boodschap voor de commercialisering in de gezondheidszorg wereldwijd. Wij moeten erover waken dat de waardigheid van patiënten wordt gerespecteerd en ziekenzorg ook voor armen toegankelijk blijft.

De Wereldziekendag werd op 13 mei 1992 door pausJoannes Paulus II in het leven geroepen. Met zijn initiatief wilde hij de aandacht vestigen op de specifieke zorg van de christelijke gemeenschap voor zieken.

Op 9 en 10 februari vond al een internationaal symposium plaats in het Franse bedevaartsoord Lourdes. Daar sprak kardinaal Lorenzo Baldisseri, de secretaris van de Bisschoppensynode, over het thema: Jongeren als drager van hoop.

Bron: I.Media