Paus wast voeten van gedetineerden in viering Witte Donderdag

Voor de herdenking van het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag was paus Franciscus te gast in de gevangenis van Velletri in de buurt van Rome.
19/04/2019 - 14:39
Paus Franciscus wast en kust de voeten in de gevangenis van Velletri
Paus Franciscus wast en kust de voeten in de gevangenis van Velletri © Vatican Media

Paus Franciscus heeft Witte Donderdag gevierd in de gevangenis van Velletri, enkele tientallen kilometer ten zuidoosten van Rome. Hij werd er rond half vijf ontvangen door de directrice en haar staf, de commandant van de penitentiaire politie en de aalmoezenier van de gevangenis. Daarna nam hij uitvoerig de tijd voor een begroeting van het personeel en de gevangenen. In de strafinrichting verblijven 577 gevangenen, waarvan 60 procent buitenlanders.

Tijdens de viering waste en kuste de paus de voeten van twaalf mannelijke gevangenen: negen Italianen, een Braziliaan, een Ivoriaan en een Marokkaan. Met het ritueel wordt het Laatste Avondmaal herdacht, waarbij Jezus de voeten van de apostelen waste. De paus zet op die manier zijn oproep kracht bij dat de Kerk ten dienste moet staan van zieken, armen, vreemdelingen en gevangenen.

In een korte toespraak bedankte hij de gevangenen voor hun hartelijke welkom en de vele brieven die hij van hen krijgt. Met de voetwassing stelde Jezus een daad die in die tijd meestal door slaven werd verricht. Hij vroeg aan zijn leerlingen om hetzelfde te doen, door broeders en dienstbaar te zijn.

Bron: I.Media/Vaticannews.va