Paus wast voeten van een moslim en drie vrouwen

Paus herdenkt vanavond het Laatste Avondmaal met een voetwassing in een gevangenis op 60 kilometer van Rome.
14/04/2017 - 15:06

Bij de herdenking van de voetwassing en herdenking van de instelling van het Laatste Avondmaal wast de paus vandaag in de late namiddag na het avondeten ook de voeten van een moslim en drie vrouwen. Franciscus heeft er sinds het begin van zijn pontificaat een gebruik van gemaakt om de instelling van het Laatste Avondmaal met een viering op een symbolische plaats buiten het Vaticaan te herdenken. Zo droeg hij de plechtigheid eerder al op in een gevangenis, een jeugdinstelling, een centrum voor mensen met een beperking en vorig jaar in een opvangcentrum voor vluchtelingen.

Vandaag reist hij bij het begin van het Paastridiuum naar de gevangenis van Paliano op 60 km ten zuidwesten van Rome, een detentie-instelling die vooral bekend staat omdat de spijtoptanten van de maffia er worden opgesloten. Bij het begin van de plechtigheid worden symbolisch de voeten gewassen van twaalf personen, als verwijzing naar het ritueel met de twaalf apostelen. De gevangenen die daaraan deelnemen zijn afkomstig uit Italië, Argentinië en Albanië.

Aan de vooravond van zijn bezoek vertelde hij de krant Repubblica dat hij de bewoners van de gevangenis van Paliano een boodschap van moed wil brengen. Hij benadrukte ook dat er te weinig vertrouwen bestaat in het vermogen om te reïntegreren in de maatschappij. Wij kunnen allemaal fouten begaan en vergeten maar al te vaak dat we allemaal zondaars zijn.

Bron: I.Media/Kathpress.at