Paus voor Wereldziekendag: 'Gods naam is barmhartigheid'
Vandaag werd in Rome de boodschap van paus Franciscus voor Wereldziekendag 2022 voorgesteld. Het thema van de 30ste editie van Wereldziekendag, die op 11 februari (gedachtenis van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes) wordt gevierd, luidt: Wees barmhartig zoals ook uw Vader (Lc 6, 36). De boodschap is een oproep tot nabijheid en barmhartigheid voor alle zieke mensen.
Tegen de achtergrond van zijn eigen ziekenhuisopname en de coronapandemie brengt de paus hulde aan alle verpleegkundigen, maar ook alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten in de zorg voor zieke medemensen. Hij vraagt nadrukkelijk aan alle werknemers in de gezondheids- en zorgsector om te (blijven) streven naar barmhartigheid jegens mensen, door het voorbeeld van Jezus te volgen. Zo wordt hun zorg een verwijzing naar de barmhartige handen van de Vader. Barmhartigheid is geen vluchtig gevoel, maar een sterke kracht die aanwezig is in alle werken van God. In God gaan kracht en tederheid samen.
De paus brengt hulde aan de technologische en therapeutische vooruitgang in de geneeskunde en de pastorale zorg voor zieken, maar waarschuwt tegelijk ervoor dat elke patiënt uniek is en een speciale waardigheid heeft. De zieke is altijd belangrijker dan zijn ziekte. Daarom mag er volgens de paus ook geen enkele therapie worden voorgeschreven zonder eerst, als het maar enigszins mogelijk is, naar de patiënt te luisteren. Zelfs waar genezing onmogelijk is, bestaat nog altijd de kans om zorg, troost en nabijheid te tonen.
Ziekenzorg als universeel recht
De paus vraagt verplegend personeel om bewust te zijn van de grote waardigheid van hun beroep en tegelijk van hun grote verantwoordelijkheid. Hij dringt erop aan dat ziekenhuizen en andere gezondheidscentra, die niet alleen de opdracht hebben om wonden te genezen maar ook om het lijden te verzachten, zonder uitzondering toegankelijk zouden zijn voor iedereen in nood. Helaas is het in sommige landen nog altijd een luxe om behandeld te worden. Dat wordt vandaag ook duidelijk weerspiegeld in het gebrek aan coronavaccins in armere landen.
Opmerkelijk nog is de terloopse verwijzing naar de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas, die schreef dat pijn op een absolute manier mensen isoleert. Die absolute isolatie geeft aanleiding tot de noodzaak om een beroep te doen op de ander, om de ander te aanroepen. Acute ervaringen van onze menselijke zwakheid zetten ons ertoe aan om degenen die dicht bij ons staan op te zoeken. Daarbij is het ook de taak van de Kerk om met concrete tekenen van Gods naastenliefde te reageren.
Bron: VIS