Paus wijst ‘beledigende’ insinuaties over Johannes Paulus II af

Volgens de broer van Emanuela Orlandi was Johannes Paulus II 40 jaar geleden op de hoogte en mogelijk zelf betrokken bij haar verdwijning.
17/04/2023 - 15:55
Emanuela Orlandi
Emanuela Orlandi © r.r.

Paus Franciscus heeft na het zondagse Regina Caeli de betrokkenheid van paus Johannes Paulus II bij de verdwijning van Emanuela Orlandi afgewezen. Hij vertelde de naar schatting 20.000 aanwezigen op het Sint-Pietersplein dat hij met dankbaarheid terugdenkt aan de heilig verklaarde Johannes Paulus II, die dezer dagen het voorwerp is van beledigende en ongegronde beschuldigingen.

Paus Franciscus reageerde op Pietro Orlandi, de broer van de toen 16-jarige Emanuela Orlandi. Zij raakte in 1983 na een muziekles vermist.

Pietro Orlandi zei in een tv-interview: Ze vertellen mij dat Wojtyla (de echte naam van paus Johannes Paulus II, nvdr.), 's avonds uitging met twee Poolse monseigneurs. Dat was zeker niet om huizen te zegenen.

Aansluitend liet hij een opname horen van een maffialid dat insinueert dat er 40 jaar geleden meisjes het Vaticaan werden binnengebracht om te worden ‘lastiggevallen’ en dat Johannes Paulus II hiervan op de hoogte was. Het was op basis van de verklaringen van dezelfde man dat er eerder (overigens tevergeefs) opgravingen plaatsvonden op het Campo Santo Teutonico e dei Fiamminghi, het kleine en oude kerkhof voor Duitsers en Vlamingen naast de Sint-Pietersbasiliek.

De Poolse kardinaal en emeritus aartsbisschop van Krakau Stanislaw Dziwisz, die destijds de privésecretaris van Johannes Paulus II was, heeft de beschuldigingen altijd afgedaan als onsamenhangend en onrealistisch. Hij stelde dat de beschuldigingen lachwekkend zouden zijn als ze niet zo tragisch en zelfs ronduit crimineel zouden zijn. Ook de gezaghebbende vaticanist Andrea Tornielli was in een commentaar ronduit vernietigend voor de uitspraken van Pietro Orlandi, die zich louter heeft gebaseerd op beweringen van een manifest onbetrouwbare bron.

Bron: Reuters/I.Media