Paus zegent sculptuur die aanspoort tot zorg voor daklozen

Zowel de Werelddag van de Armen komend weekend als het kunstwerk van Timothy Schmalz vestigen de aandacht op het probleem van dakloosheid wereldwijd.
10/11/2022 - 14:07
Sheltering
Sheltering © Timothy Schmalz

Paus Franciscus heeft gisteren, net voor zijn catechese tijdens de woensdagse algemene audiëntie, op het Sint-Pietersplein een beeld ingezegend dat aandacht vraagt voor de daklozen. Dat gebeurde in het vooruitzicht van de zesde Werelddag van de Armen van komende zondag 13 november 2022. Het kunstwerk is gemaakt door de Canadese kunstenaar Timothy Schmalz, waarvan wereldwijd en o.m. in Brugge en Antwerpen tientallen exemplaren van zijn beroemde Dakloze Jezus te zien zijn. In 2019 plaatste het Vaticaan ook al zijn sculptuur Engelen zonder het te weten, waarmee hij aandacht vroeg voor het lot van vluchtelingen en migranten. 

Met zijn nieuwe kunstwerk wil Timothy Schmalz dakloosheid in de kijker plaatsen en een aanzet geven voor een daadwerkelijke aanpak van het probleem. Het beeld is naar Rome gehaald door de Vincentiaanse Familie, die zich in het spoor van de heilige Vincentius a Paulo inzet voor armen en daklozen. De inzegening betekende ook de lancering van de 13 Huizen-campagne, die tegen eind 2023 10.000 mensen over de hele wereld wil opvangen in de meer dan 160 landen waar de Vincentiaanse familie actief is.

Bron: Vincentiaanse familie/FamVin