Paus zegt af voor klimaatconferentie in Dubai

Paus Franciscus heeft op verzoek van zijn artsen zijn vermoeiende reis naar Dubai van 1 tot 3 december afgelast.
29/11/2023 - 10:07
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Vatican Media

‘Hoewel het algemene ziektebeeld van de Heilige Vader met betrekking tot zijn griep en de ontsteking van de luchtwegen is verbeterd, hebben de artsen de paus gevraagd om de geplande reis naar Dubai niet te maken. Paus Franciscus heeft dat advies met grote spijt aanvaard en daarom wordt de reis geannuleerd.’

Met die woorden maakte de directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, Matteo Bruni, dinsdagavond bekend dat de paus de klimaatconferentie niet ter plaatse zal toespreken. De paus had zelf nochtans veel belang gehecht aan zijn aanwezigheid, omdat hij hoopte dat dit de wereldleiders tot meer ambitie zou aansporen. 

Franciscus zou als eerste paus aan de internationale VN-klimaatconferentie deelnemen. 

Paus Franciscus had in het begin van november zijn aanwezigheid op de klimaattop COP28 in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, aangekondigd. Hij hoopte er het bewustzijn over de gevolgen van de opwarming van de aarde te vergroten. Volgens het programma zou hij er de deelnemers op zaterdag 2 december toespreken. In de marge liepen ook informele gesprekken om een twintigtal bilaterale ontmoetingen met staatshoofden en regeringsleiders voor te bereiden.

De voorbije dagen werd in Rusland ook gespeculeerd over een mogelijke ontmoeting van de paus met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, indien die laatste zou deelnemen aan de interreligieuze klimaatbijeenkomst in de marge van COP-28. 

Matteo Bruni maakte gisteren nog duidelijk dat zowel de paus als de Heilige Stoel zelf veel belang hechten aan de debatten die de komende dagen in Dubai plaatsvinden. ‘Wij zullen nagaan op welke manier wij toch bij die discussies kunnen betrokken zijn.’

Bron: VIS/SIR/I.Media