Paus zinspeelt op doorbraak in zaak ontvoerde Oekraïense kinderen

Op de terugweg van Marseille naar Rome vertelde de paus dat hij vooruitgang ziet in de missie van zijn vredesgezant, kardinaal Matteo Zuppi.
25/09/2023 - 13:57
Paus Franciscus tijdens de terugvlucht uit Marseille
Paus Franciscus tijdens de terugvlucht uit Marseille © Vatican Media

Paus Franciscus vertelde tijdens de korte terugvlucht van Marseille naar Rome dat hij vooruitgang ziet in de missie van kardinaal Matteo Zuppi, zijn vredesgezant voor Oekraïne.

Hij maakte in het bijzonder melding van positieve ontwikkelingen bij de poging om de ontvoerde Oekraïense kinderen terug te halen uit Rusland.

Paus Franciscus erkende dat vooral zijn Staatssecretariaat, zeg maar het Vaticaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, erg veel had geïnvesteerd in vredesinspanningen, terwijl er op dat vlak nauwelijks resultaat was behaald. ‘Maar er kan natuurlijk enkel worden onderhandeld over wat haalbaar is. Wij mogen ons geen illusies maken.’

Hij herhaalde zijn felle kritiek op de rol van soms gewetenloze wapenhandelaars en vertelde dat de bevolking van Oekraïne daarvoor momenteel een hoge prijs moet betalen, ‘terwijl degenen die wapens verkopen daarvan nooit de gevolgen hoeven te dragen’. 


De les spellen

Een journalist verwees naar de reis van Franciscus naar Lampedusa bij het begin van zijn pontificaat en stelde vast dat de paus in Marseille opnieuw moest oproepen tot solidariteit. Toch meent Franciscus dat er tijdens die periode van tien jaar toch vooruitgang werd geboekt, omdat we ons veel beter bewust zijn geworden van de migratieproblematiek. We realiseren ons ook veel beter de kwalijke rol van mensenhandelaars en criminelen. 

Franse media voorspelden vorige week dat paus Franciscus de Franse president Emmanuel Macron de les zou spellen over het actuele debat over euthanasie, waarbij Macron zich een duidelijke voorstander heeft getoond van een liberalisering. Maar Franciscus vertelde dat dit onderwerp tijdens hun ontmoeting niet ter sprake was gekomen. ‘Maar ik heb hem wel al eerder duidelijk gemaakt dat de afwijzing van euthanasie voor ouderen een kwestie van menselijkheid is en niet van geloof.

Je speelt niet met het leven, noch aan het begin, noch aan het einde.

Wanneer wij ons proberen te ontdoen van onze ouderen, dan ontdoen wij ons ook van onze menselijkheid.’

Bron: I.Media