Paus tot zusters: 'Omarm de kwetsbaarheid'

‘Religieuzen zijn specialisten in het bevorderen van het luisteren, onderscheiden en opbouwen van de gemeenschap’, zei de paus tegen de zusters.
05/05/2022 - 15:14
Franciscus (in rolsteol) tijdens de ontmoeting met hogere oversten van vrouwelijke religieuzen
Franciscus (in rolsteol) tijdens de ontmoeting met hogere oversten van vrouwelijke religieuzen © Vatican Media

Paus Franciscus roept de religieuzen op om de kwetsbaarheid te omarmen en daarmee in het licht van de uitdagingen van vandaag hun charisma te verrijken. De oproep kwam er tijdens een ontmoeting met de hogere oversten van vrouwelijke religieuzen, die de afgelopen dagen in Rome hebben overlegd op initiatief van de Unie van Hogere Oversten (UISG). De bijeenkomst stond in het teken van synodaliteit en het omarmen van de menselijke kwetsbaarheid in tijden van crisis. De paus kwam omwille van hardnekkige problemen met zijn knie in een rolstoel naar de bijeenkomst in de audiëntiezaal.

Wij waren eraan gewend geraakt belangrijk te zijn door onze aantallen en door onze werken, zei de paus tegen de zusters. Wij voelden ons relevant en genoten maatschappelijk aanzien. Maar de crisis die we doormaken, doet ons de kwetsbaarheid voelen en nodigt ons uit om de houding van de Zoon van God ten opzichte van de Vader en de mensheid terug te vinden: die van dienaar worden. Wij moeten ons aan de voeten van de mensheid plaatsen. (…) Net als Petrus en met Petrus worden we nu geroepen om ons af te vragen wat de nieuwe kwetsbaarheden zijn waarvoor we ons als godgewijde personen vandaag moeten verlagen. In het licht van de tekenen van de tijd, welke bedieningen vraagt de Geest van ons? (…) Wees niet bang in deze zoektocht naar nieuwe bedieningen en nieuwe manieren om evangelisch gezag uit te oefenen.

Bron: VIS