Pausbezoek bevordert interreligieuze dialoog

Paus Franciscus reist in het spoor van Joannes Paulus II naar Japan en bezoekt er onder meer Hiroshima en Nagasaki.
20/11/2019 - 11:50

Paus Franciscus is vanmorgen aangekomen in Bangkok voor een vijfdaags bezoek aan Thailand en Japan. Directe aanleiding is de 350ste verjaardag van de oprichting van het apostolische vicariaat Siam.

Met zijn bezoek wil paus Franciscus vooral de interreligieuze banden, vooral met het boeddhisme, versterken.

Tegelijk wil hij de heel bescheiden katholieke gemeenschap in beide landen, die bovendien voor een groot deel uit migranten bestaat, een hart onder de riem steken. Japanse media kijken vooral met veel belangstelling uit naar de pauselijke toespraak over nucleaire ontwapening en zijn te verwachten oproep voor een kernwapenvrije wereld, die hij zondagmorgen in Nagasaki wil lanceren. Politiek ligt dat gevoelig, omdat er in Japan nog volop wordt gediscussieerd over het neutraliteitsprincipe en de militaire rol en militarisering van het land in deze woelige regio met Noord-Korea en China.

Officiële begroeting van paus Franciscus op de luchthaven van Bangkok
Officiële begroeting van paus Franciscus op de luchthaven van Bangkok © Vatican Media

Jongensdroom

Voor paus Franciscus gaat met dit bezoek een jongensdroom alsnog in vervulling. Jorge Bergoglio hoopte als jonge jezuïet om als missionaris naar het land van de rijzende zon te trekken. Mee door zijn broze gezondheid kwam van die droom evenwel nooit iets terecht. Maar de fascinatie voor het land, en overigens voor Azië in het algemeen - dat hij overigens van bij de start van pontificaat als een van de prioriteiten van zijn beleid bestempelde - is al die tijd intact gebleven. De persoonlijke uitnodiging om de kroning van de keizer van Japan bij te wonen, kon de paus door zijn drukke agenda niet bijwonen. Op de tweede dag van zijn bezoek aan Japan gaat hij wel bij de keizer op bezoek.

Versterking van de dialoog met het boeddhisme

Voorafgaand bezoek paus Franciscus vanaf vandaag het multi-etnische Thailand, met zijn rijke, spirituele en culturele traditie. Blikvanger hier wordt een bezoek aan het bekendste en belangrijkste boeddhistische klooster van het land. Prominente joodse en islamitische leiders zijn al langer vaste gast op interreligieuze bijeenkomsten in het Vaticaan. De paus wil nu ook de banden met het boeddhisme aanhalen, met het oog op een partnerschap voor een humanere wereld en als tegengewicht voor de economisering van de wereld, waarin geld en economische belangen almaar vaker voorrang krijgen op mensen. De timing na de commotie en de petitiecampagne van enkele aartsconservatieve katholieken tegen de plaatsing van de beelden van pachamama op de bisschoppensynode ov er de Amazone lijkt misschien wat ongelukkig. Maar paus Franciscus beseft beter dan wie ook dat de strijd tegen armoede, klimaatopwarming en geweld en terreur in naam van godsdiensten in een wereld gekenmerkt door verdeeldheid en uitsluiting slechts dankzij zo’n krachtenbundeling een kans maakt.

Paus Franciscus met zijn nicht Ana Rosa Sivori
Paus Franciscus met zijn nicht Ana Rosa Sivori © Vatican Media

Ik wil in Thailand het wederzijds begrip en de broederlijke samenwerking in dienst van de rechtvaardigheid en vrede bevorderen. Paus Franciscus (in een videoboodschap aan de bevolking van Thailand)

Warm onthaal

Paus Franciscus werd vanmorgen op de luchthaven, bij het begin van zijn bezoek, begroet door de bisschoppen en zijn 77-jarige nicht Ana Rosa Sivori. De zuster van Don Bosco leeft al sinds 1966 in Thailand. In het begin werkte zij er in de missiepost, op nauwelijks honderd meter van de grens met Vietnam waar toen nog volop werd gevochten. Zij was er directrice van een school. Wij konden er dagelijks de B52-bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht horen overvliegen. Daarna werkte zij onder meer in het zuiden van het land, tot zij enkele jaren geleden is teruggekeerd naar de missiepost van de salesianen in Udon Thani. Zr. Ana Rosa Sivori: Ik heb mijn hele leven contact gehouden met Jorge. Wij zagen elkaar vaak in Buenos Aires op familiefeesten. Dat contact bleef behouden, ook nadat hij in Rome tot paus werd gekozen en naar daar verhuisde. Nog steeds schrijven wij regelmatig brieven naar elkaar. Maar e-mails stuurt hij nauwelijks.

Bescheiden minderheid

Het percentage katholieke gedoopten is in Thailand, overigens net als in Japan, bijzonder laag: 0,59 procent van de Thaise bevolking is gedoopt, verduidelijkte de Vaticaanse woordvoerder Matteo Bruni vlak voor de 32ste buitenlandse, apostolische reis. In Japan is 0,42 procent van de bevolking katholiek. Dat is respectievelijk goed voor 389.000 en 536.000 katholieken. Paus Franciscus wil tijdens deze reis de kleine christelijke gemeenschappen in beide Aziatische landen aanmoedigen en ondersteunen. Het tweede hoofdthema is de ontmoeting en de dialoog met andere religies, met name boeddhisten en shintoïsten. Zo gaat hij naar het Wat Ratchabophitklooster Sathit Maha Simaram van Bangkok, het mekka van het boeddhisme. De communauteit is ook de woonplaats van de 20ste supreme patriarch Somdej Phra Maha Muneewong. Vanuit hieruit ging al in de jaren 1970 een delegatie van boeddhistische monniken naar Rome om er paus Paulus VI te ontmoeten. Nu komt de paus naar hen.

Matteo Bruni voegt nog eraan toe dat ook het milieu, net als de vrede, centraal zullen staan in de interventies van de paus. Op zondag 24 november lanceert de paus in Hiroshima en Nagasaki ook nog een oproep voor nucleaire ontwapening.

Bron: I.Media/Crux