Pausbezoek aan Marseille staat in teken van migranten
Paus Franciscus bezoekt vanaf vandaag de Franse havenstad Marseille, naar aanleiding van de bijeenkomst van bisschoppen uit het hele Middellandse Zeegebied en jongeren uit de regio. Zaterdag spreekt hij er de 70 bisschoppen en 120 jonge mensen tussen de 20 en 35 jaar, afkomstig uit het hele Middellandse Zeegebied, toe. Bij die gelegenheid wil hij de criminele smokkel van migranten aanklagen.
De tweede blikvanger van deze reis is een eucharistie met 50.000 mensen in het Stade Vélodrome, de thuisbasis van de voetbalploeg Olympic Marseille.
De persdienst van de Heilige Stoel benadrukt dat de paus naar Marseille én niet naar Frankrijk reist. Desondanks is hij nog steeds staatshoofd, al is dit geen officieel bezoek aan Frankrijk. Daarom wordt hij op 22 september omstreeks 16.15 uur door de Franse premier Élisabeth Borne begroet op de luchthaven Marseille-Provence en ontmoet hij zaterdag de Franse president Emmanuel Macron. President Macron zal wellicht ook aanwezig zijn tijdens de eucharistie in het Stade Vélodrome, op zaterdag 23 september om 16.45 uur.
Mozaïek van culturen
Aanvankelijk zou de Heilige Vader de Franse havenstad slechts één dag bezoeken. Omwille van zijn gezondheidstoestand werd het bezoek met een dag vervroegd, waardoor het al vandaag start. Bij de voorstelling van de reis werd aangekondigd dat migranten en het milieu tijdens dit bezoek een prominente plaats krijgen. De bijeenkomst voor de Middellandse Zee die in Marseille plaatsheeft, is trouwens de directe aanleiding voor zijn komst. Die ontmoeting ging al op 17 september van start en eindigt op zaterdag 23 september met de toespraak van paus Franciscus.
Volgens Xavier Manzano, vicaris-generaal van het bisdom Marseille, illustreert deze conferentie de rijke mozaïek van volkeren, culturen en religies rond het Middellandse Zeegebied. ‘Deze regio en de ontmoeting in Marseille bewijzen de mogelijkheid tot dialoog tussen mensen van verschillende afkomst.’
De burgemeester van Marseille, Benoît Payan, zegt dat zijn stad voor dit bezoek op een grote opkomst rekent. ‘Wij verwachten meer dan honderdduizend bezoekers. Wij denken eraan om de stadsparken open te stellen zodat degenen die geen accommodatie hebben op veilige plaatsen kunnen slapen.’
De aartsbisschop van Marseille, Jean-Marc Aveline, die eind augustus 2022 tot kardinaal werd gecreëerd, is blij met de komst van de paus, al benadrukte die laatste tijdens zijn terugvlucht uit Mongolië dat hij niet naar Frankrijk, maar naar Marseille reist. Dat neemt volgens de kardinaal niet weg dat dit bezoek ‘uitzonderlijk’ is, omdat Franciscus al sinds de start van zijn pontificaat de voorkeur geeft aan bezoeken aan de periferie, zoals de reizen van begin dit jaar naar Zuid-Soedan en DR Congo en recenter van 31 augustus tot 4 september naar Mongolië illustreren.
Zee als begraafplaats
Anne Giraud, diocesaan verantwoordelijke voor de migrantenpastoraal, kondigt aan dat paus Franciscus op 23 september in de tuinen van het aartsbisdom een dertigtal mensen in een precaire situatie zal ontmoeten. Zij herinnert eraan dat Franciscus op 7 augustus nog vertelde dat hij zich ernstig zorgen maakt over de criminele uitbuiting van de migranten: ‘De Middellandse Zee is een begraafplaats. Het is verschrikkelijk. Daarom ga ik naar Marseille’, zei hij toen. Giraud ziet daarin een krachtige bemoediging voor diegenen die zich om het lot van deze migranten bekommeren, al beseft zij dat de inzet slechts een druppel is op een hete plaat.
Ook François Thomas van de vereniging SOS Méditerranée, die migranten op zee redt, zegt: 'Wij kunnen niet ongevoelig zijn voor de boodschap van broederschap, humanisme, delen en vooral het zorg voor de armsten die door de paus wordt overgebracht.
Vele politieke leiders en gezagdragers praten over migranten. Paus Franciscus is de enige die ook echt actie onderneemt.
We zijn erg trots dat hij hierover vanuit Marseille zal spreken.’
Bron: I.Media/Le Monde