Pauselijk schrijven over het milieu krijgt titel ‘Laudate Deum’

Paus Franciscus publiceert op 4 oktober de apostolische exhortatie 'Laudate Deum', een update van de encycliek ‘Laudato Si’.
26/09/2023 - 14:23
De groene encycliek Laudato si' werd in 2015 gepubliceerd
De groene encycliek Laudato si' werd in 2015 gepubliceerd © Vatican Media

Paus Franciscus heeft tijdens een ontmoeting met rectoren van universiteiten uit Latijns-Amerika bekendgemaakt dat zijn apostolische exhortatie over het milieu wordt gepubliceerd onder de titel Laudate Deum, ‘Prijs God’. 

Franciscus had eerder al aangekondigd dat hij op 4 oktober een vervolg en vooral een actualisering zou publiceren op zijn groene encycliek Laudato Si’ uit 2015. Maar al snel werd duidelijk dat het geen nieuwe encycliek, maar een exhortatie betreft. Dat is de een na hoogste graad van pauselijk schrijven, na een encycliek. De 86-jarige paus Franciscus verduidelijkte al eerder dat dit schrijven, dat op de feestdag van Sint Franciscus van Assisi wordt gepubliceerd, een update is van zijn ‘groene encycliek’ waarin hij rekening wil houden met de ‘huidige problemen’.

Tijdens zijn ontmoeting met de universiteitsrectoren wisselde paus Franciscus van mening over kwesties als de klimaatverandering, migratie, de ‘betreurenswaardige wegwerpcultuur’, de uitbuiting en het misbruik van bodemrijkdommen, ontwikkeling en uitsluiting.

Bron: I.Media/Vida Nueva