Pauselijke encyclieken over vrede en vluchtelingen

Kardinaal Peter Turkson noemt de tijd rijp voor nieuwe encyclieken over vluchtelingen en wereldvrede.
25/12/2016 - 09:00
Kardinaal Turkson
Kardinaal Turkson © SIR

Kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson sluit zich aan bij de recente oproep van de deelnemers aan een recente conferentie over geweldloosheid, die onder meer op initiatief van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede plaatsvond. De ondertekenaars dringen daarin aan op een nieuwe vredesencycliek van de paus. De laatste encycliek van paus Johannes XXIII droeg de titel: Pacem in Terris (Vrede op Aarde). Die vredesencycliek werd gepubliceerd op 11 april 1963. Johannes XXIII richtte zich daarin opvallend niet alleen tot gelovigen, maar tot alle mensen van goede wil.

Volgens kardinaal Turkson is er haast bij. Hij verwijst naar de uitspraken van paus Franciscus over een Derde Wereldoorlog die in stukjes wordt uitgevochten. De vredesencycliek van 1963 werd nog geschreven tegen de achtergrond van de nucleaire dreiging. Mijn dienst kan de grote krachtlijnen voor een encycliek uitschrijven, maar de aanzet moet door de paus zelf worden gegeven.

Volgens Turkson, die voorzitter is van de Pauselijke Raad Rechtvaardigheid en Vrede, is het ook nuttig dat de paus een encycliek publiceert over het thema van de migratie en de vluchtelingen. Hij vermoedt dat de paus zelf eraan denkt om hierover een encycliek te schrijven. De kardinaal beseft wel dat het in elk geval nog een hele tijd kan duren voordat er een encycliek over beide onderwerpen verschijnt, omdat het schrijven ervan heel wat voorbereiding vereist.

Bron: Kathpress.at