Pauselijke gezant erkent geloofsvruchten van Medjugorje

De pauselijke gezant in Medjugorje heeft de geloofsvruchten erkend van het Bosnische heiligdom, waar Maria 36 jaar geleden voor het eerst verscheen.
06/04/2017 - 15:50
Medjugorje
Medjugorje © Medjugorje

Een maand nadat de plaatselijke bisschop met klem had herhaald dat de katholieke Kerk de authenticiteit van de Mariaverschijningen in Medjugorje nooit heeft erkend, heeft de Poolse pauselijke gezant Henryk Hoser, aartsbisschop van Warschau-Praga, onderstreept dat de Mariacultus in het Bosnische heiligdom intens en uiterst belangrijk is en nodig is voor de wereld.

Paus Franciscus heeft mij slechts met een pastorale taak belast, niet om mij uit te spreken over de echtheid van de verschijningen. Aartsbisschop Henryk Hoser

2,5 miljoen gelovigen en grote internationale reputatie

De cultus van het heiligdom is sterk op Christus gericht. Gelovigen ontdekken of herontdekken in Medjugorje het gevoel voor het heilige in hun leven door middel van de viering van de eucharistie, de overdracht van het woord van God en de verering van het heilig sacrament, verklaarde mgr. Hoser op een persconferentie op 5 april, verwijzend naar de internationale reputatie van het bedevaartsoord. Zijn uitspraken vallen samen met de aankondiging dat bedevaartsplaatsen wereldwijd voortaan niet langer onder de Congregatie voor de Geloofsleer, maar onder de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie vallen.

Pastoraal compromis

De uitspraak van pauselijk gezant Henryk Hoser bevestigt dat het Vaticaan een compromis nastreeft waarbij de kool en de geit worden gespaard. Het bedevaartsoord wordt jaarlijks door ca. 2,5 miljoen pelgrims bezocht. Dat plaatst het Vaticaan in een moeilijke en delicate positie. Dankzij het standpunt van de pauselijke gezant hoeft het Vaticaan zich niet uit te spreken over de authenticiteit van de Mariaverschijningen, die omwille van hun hoeveelheid, duur en theologische inhoud ook veel twijfels en vragen oproepen. Anderzijds krijgt het Vaticaan met deze erkenning van de geloofsvruchten van Medjugorje controle over het bedevaartsoord, dat al jaren een strijdpunt is tussen de franciscaanse gemeenschap van Medjugorje en de plaatselijke bisschop. Zo kan er op langere termijn ook een einde gemaakt worden aan de verwarring die er rondom Medjugorje heerst. Het standpunt zorgt er ook voor dat private bedevaarten, die sinds de uitspraak van de Joegoslavische bisschoppen uit 1991 mogelijk zijn, ook in de toekomst toegelaten blijven.

Mariale boodschap van wereldvrede door bekering

In een opmerkelijke homilie op zaterdag 1 april beklemtoonde de pauselijke gezant dat er steeds voorzichtig moet worden omgesprongen met de beoordeling van Mariaverschijningen. Hij verwees naar de boodschap van Maria in 1980 in een Rwandees bedevaartsoord waarin toen de genocide werd voorspeld, terwijl die uitspraken destijds door niemand werden begrepen. Pas in 2001 werd de Mariaverering daar door de plaatselijke bisschop erkend. We hebben behoefte aan een tussenkomst van de hemel! En de aanwezigheid van de Heilige Maagd is een dergelijke interventie. Dit is een initiatief van God. Het grootste wonder van Medjugorje zijn de biechtstoelen hier. De pauselijke gezant nodigt gelovigen uit om de boodschap van wereldvrede door de bekering van het hart uit te dragen.

Bron: I.Media/La Croix