Pauselijke gezant Matteo Zuppi reist morgen naar Moskou

Ook de muiterij van de afgelopen dagen verandert niets aan de plannen voor het bezoek, dat morgen van start gaat.
27/06/2023 - 15:43
Kardinaal Zuppi had ook een ontmoeting met president Zelenski
Kardinaal Zuppi had ook een ontmoeting met president Zelenski © Vatican Media

Kardinaal Matteo Zuppi reist morgen naar Moskou om er na te gaan of er een pad van vrede kan worden gevonden voor Oekraïne. Dat heeft het Vaticaan bevestigd. De kardinaal, die eerder ook al naar Kiev trok, is er voor een vredesmissie die paus Franciscus aan hem heeft toevertrouwd. 

Volgens het Vaticaan zal Zuppi proberen om gebaren van menselijkheid aan te moedigen die kunnen bijdragen aan een oplossing voor de huidige tragische situatie en manieren te vinden om een rechtvaardige vrede te bereiken. De kardinaal zou woensdagavond aankomen in Moskou.

De agenda voor het bezoek en de details van de ontmoetingen zijn vertrouwelijk, maar informeel werd bevestigd dat hij ook gesprekken heeft met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, evenals metropoliet Antony Sevryuk van Volokolamsk, de verantwoordelijke voor de externe relaties van het patriarchaat van Moskou.

Kardinaal Zuppi, die tevens voorzitter is van de Italiaanse bisschoppen, speelde eerder al een rol bij een vredesmissie in Mozambique. Het is niet bekend of hij ook de kans krijgt om in gesprek te gaan met politieke leiders zoals Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken.

Bron: La Croix/Tass