Pauselijke gezant moet liturgisch conflict in India ontmijnen

De ervaren aartsbisschop Cyril Vasil staat voor een moeilijke opdracht.
02/08/2023 - 15:17
De bisschoppen van de Syro-Malabaarse kerk op Ad-liminabezoek in oktober 2019
De bisschoppen van de Syro-Malabaarse kerk op Ad-liminabezoek in oktober 2019 © VaticanNews

Paus Franciscus heeft de jezuïet en aartsbisschop Cyril Vasil, voormalig secretaris van het Bureau voor Oosterse Kerken en voorzitter van het Grieks-katholieke bisdom Kosice in Slowakije, aangesteld als pauselijke afgevaardigde voor India. De paus stuurt hem naar het Syro-Malabaarse aartsbisdom Ernakulam-Angamaly in de deelstaat Kerala, in het zuiden van India. Aartsbisschop Cyril Vasil moet de situatie in het Indiase bisdom analyseren en oplossingen voorstellen die een uitweg kunnen bieden uit de crisis. 

In het bisdom is er een soms felle strijd over de liturgische hervormingen. In augustus 2021 keurde de Syro-Malabaarse synode een hervorming goed, waardoor geestelijken nog slechts tijdens de eucharistische dienst gelovigen de rug toekeren. De hervorming trad in november 2021 in werking. Hoewel vrijwel alle bisdommen van de Kerk het nieuwe systeem hebben ingevoerd, blijven geestelijken en leken van het aartsbisdom Ernakulam-Angamaly, verreweg de grootste Syro-Malabaarse gemeenschap, zich tegen de hervormingen verzetten. 

De ervaren aartsbisschop en specialist van de Oosters-katholieke kerken staat voor een moeilijke opdracht. Een groep priesters en gelovigen van het Syrisch-Malabaarse bisdom schrijven in een verklaring dat noch het Vaticaan, noch de Syro-Malabaarse synode een eerlijke en onpartijdige oplossing willen voor het geschil.

Bron: Matters India