Pauselijke status voor Scholas Occurrentes

De nieuwe status moet de Scholas Occurrentes meer slagkracht en mogelijkheden geven. 
21/05/2022 - 09:00
Franciscus met de jongeren van de Scholas Occurrentes
Franciscus met de jongeren van de Scholas Occurrentes © Vatican Media

Van paus Franciscus is op op 17 mei een chirograaf (een door de paus eigenhandig geschreven document), gedateerd op 19 maart, gepubliceerd waarin de pauselijke stichtingScholas Occurrentes wordt opgericht als een particuliere vereniging van gelovigen met een internationaal karakter. Dat zorgt ervoor dat de vereniging als privaatrechtelijke rechtspersoon opgenomen wordt in het rechtssysteem van de katholieke Kerk. Die stap was nodig omdat de pauselijke stichting haar liefdadigheidsactiviteiten blijft uitbreiden en zichzelf structureert als een internationale gemeenschap en beweging op het vlak van onderwijs.

Paus Franciscus gaf al de aanzet voor de Scholas Occurentes toen hij nog aartsbisschop was van Buenos Aires, met een project voor de bevordering en ondersteuning van educatieve projecten voor kansarme kinderen en jongeren. Hij hoopte met zijn inintiatieven een impuls te geven aan een cultuur van de ontmoeting door middel van technologie, kunst en sport.

Scholas Occurrentes is ondertussen werkzaam in 82 landen dankzij een netwerk van meer dan 400.000 scholen en onderwijsinstellingen.

Bron: VIS