Pausfilm voorgesteld in Rome

De Duitse cineast Wim Wenders schetst een uniek portret van paus Franciscus en de krachtlijnen van zijn beleid.
14/03/2018 - 12:02
Paus Franciscus
Paus Franciscus © Wim Wenders/Vatican Media

Naar aanleiding van de vijfde verjaardag van het begin van het pontificaat van paus Franciscus werd in Rome de film De paus – een man van zijn woord voorgesteld. De Duitse topregisseur Wim Wenders schetst in zijn documentairefilm, die vanaf 15 maart in een aantal Europese bioscopen te zien is, naar eigen zeggen een uniek portret van de ideeën van de paus en zijn ontmoetingen met mensen uit alle lagen van de bevolking. Ik heb de film opgevat als een reis, in plaats van een biografische documentairefilm over hem.

 

Mgr. Dario Edoardo Viganò, de voorzitter van het Secretariaat voor Communicatie, stelde woensdag op de persvoorstelling dat Wenders, die eerder al het Jubeljaar van de Barmhartigheid op een unieke wijze in beeld bracht, onmiddellijk enthousiast was voor het project. 'De paus – een man van zijn woord’ heeft aandacht voor de ideeën en boodschap van paus Franciscus, zijn hervormingen, zijn antwoorden op de actuele uitdagingen met betrekking tot de dood, sociale rechtvaardigheid, immigratie, ecologie, ongelijkheid, materialisme en de rol van het gezin. In de film is ook te zien hoe de paus persoonlijk een antwoord geeft op de vragen van boeren en arbeiders, vluchtelingen, kinderen en ouderen, gevangenen en degenen die in favelas en migrantenkampen leven. Zij vertegenwoordigingen alle geledingen van de mensheid die het gesprek aangaan met paus Franciscus.

De film maakt ook de krachtlijnen van dit pontificaat duidelijk: Franciscus' zorg voor de armen, zijn betrokkenheid bij de milieuproblematiek en aandacht voor sociale gerechtigheid, zijn oproep voor vrede in conflictgebieden en de dialoog tussen de wereldreligies. Mgr. Dario Edoardo Viganò: Dit toont ook dat paus Franciscus een man van zijn woord is, die leeft naar wat hij predikt en die het vertrouwen heeft gewonnen van mensen van alle geloofstradities en -culturen.

Bron: Vatican News