Pausmobiel made in Madagaskar

Een Malagassische autoconstructeur heeft een speciale pausmobiel gebouwd voor de komst van paus Franciscus naar het eiland.
05/09/2019 - 10:09
Een Afrikaanse autobouwer heeft een speciale pausmobiel gebouwd voor de komst van paus Franciscus naar Madagaskar
Een Afrikaanse autobouwer heeft een speciale pausmobiel gebouwd voor de komst van paus Franciscus naar Madagaskar © Fides

Paus Franciscus maakt vanaf vrijdag, tijdens zijn bezoek aan de Malagassische hoofdstad Antananarivo, gebruik van een pausmobiel die ter plaatse is geproduceerd. Mét het fiat van het Vaticaan. Madagaskar vormt de tweede tussenhalte van de paus na Mozambique, tijdens zijn zes dagen durende reis van Mozambique over Madagaskar naar Mauritius.

De Afrikaanse pausmobiel is een speciaal voor de gelegenheid gebouwd model van autofabrikant Karenjy: het is een conversie van het Mazana II-model met vierwielaandrijving. Volgens de constructeur werd de achterwielophanging versterkt en de gewichtsverdeling aangepast voor de verhoogde stoel van de paus en zijn bodyguards. Het interieur is afgewerkt met wit leer en de handvatten en dashboard zijn in prachtig hout uitgewerkt.

De Karenjy is al sinds 1984 als motorvoertuig ontwikkeld, overeenkomstig de geldende verkeersregels en de wegomstandigheden in Madagaskar. Ook paus Joannes Paulus II maakte in 1989 al eens gebruik van een gelijkaardige pausmobiel van dezelfde fabrikant. Het bedrijf moest in 1993 sluiten, maar kon in 2009 heropenen dankzij Europese ontwikkelingssteun. Alle wagens worden met de hand gemaakt. In het bedrijf werken 70 werknemers.

Bron: Fides