Paviljoen van Heilige Stoel op Biënnale van Venetië in gevangenis

De installatie heet 'With My Own Eyes' en zal te zien zijn in de vrouwengevangenis van Giudecca. Franciscus zal als eerste paus de Biënnale bezoeken.
12/03/2024 - 11:35
Kunstinstallatie tijdens de Biënnale van Venetië van 2017
Kunstinstallatie tijdens de Biënnale van Venetië van 2017 © CC Cliomd1 via Wikimedia Commons

Het Vaticaan presenteerde gisteren het paviljoen van de Heilige Stoel voor de 60ste Biënnale van Venetië, het toonaangevende internationale kunstenfestival dat plaatsvindt van 20 april tot 24 november 2024. 

Het paviljoen 'With My Own Eyes' zal te zien zijn in de vrouwengevangenis op het eiland Giudecca en zal het vermogen van gevangenen tonen om via kunst hun leven te transformeren. De installatie zal de bezoeker uitnodigen om de woorden van paus Franciscus letterlijk te nemen en mensen in de marge rechtstreeks in de ogen te kijken. 

Kardinaal José Tolentino de Mendonça, prefect van het Dicasterie voor Cultuur en Onderwijs, legde tijdens de voorstelling uit dat echt kijken verschilt van toeschouwer zijn. 

‘De hedendaagse cultuur heeft de neiging om het zicht te metaforiseren, maar zien met eigen ogen geeft aan het zicht een unieke status, omdat het ons rechtstreeks bij de werkelijkheid betrekt en ons geen toeschouwers maar getuigen maakt.'

Uniek bezoek

Het paviljoen krijgt in april bezoek van paus Franciscus. Daarmee wordt hij de eerste paus die de Biënnale van Venetië bezoekt. Hij zal wat tijd in het paviljoen doorbrengen en ook de kerkgemeenschap van Venetië ontmoeten. 

Volgens kardinaal Mendonça toont het pausbezoek 'duidelijk de bereidheid van de Kerk om een ​​vruchtbare en nauwe dialoog met de wereld van kunst en cultuur te onderhouden'. 

Tijdens zijn ontmoeting met kunstenaars in de Sixtijnse kapel in juni 2023, zei paus Franciscus dat we van kunstenaars kunnen leren om met een frisse blik naar de werkelijkheid te kijken als startpunt om de wereld te veranderen. Hij moedigde hen dan ook aan 'om nieuwe versies van de wereld te dromen'. 

60 jaar na Pasolini

De prefect herinnerde nog aan de eerste Biënnale van Venetië 60 jaar geleden. Daar werd voor het eerst de film 'Het evangelie volgens Matteüs' van Pier Paolo Pasolini vertoond. 

In hoofdstuk 25 (verzen 31 en volgende) van dat evangelie gaat het over de werken van barmhartigheid: 

'Want Ik had honger en jullie gaven Mij te eten, Ik had dorst en jullie gaven Mij te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen Mij op, Ik was naakt en jullie kleedden Mij. Ik was ziek en jullie bezochten Mij, Ik zat gevangen en jullie kwamen naar Mij toe.' 

Het is een van de meest becommentarieerde Bijbelteksten van paus Franciscus en de hoeksteen van zijn pontificaat. 

Bron: Vatican News (Engels) - Vaticaan (Engels)