Pax Christi roept op tot solidariteit met Palestijnen

Pax Christi International vraagt EU om sterker te ijveren voor respect voor VN-resoluties zoals het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen.
15/05/2018 - 14:48

In een verklaring naar aanleiding van 70 jaar Nakba roept Pax Christi International op tot solidariteit met de Palestijnen. De vredesbeweging schrijft onder meer: De Nakba zorgde voor de langste vluchtelingencrisis uit de moderne geschiedenis. De 750.000 verdreven Palestijnen van destijds zijn nu families die al 4 generaties in vluchtelingenkampen leven. Geen enkele VN-resolutie over het recht op terugkeer werd gerespecteerd.

De Palestijnse vraag dat deze basisrechten zouden worden gehonoreerd is de drijvende kracht achter de Grote Mars voor Terugkeer die op 30 maart 2018 begon in Gaza en die gisteren door Israël beantwoord werd met munitie.

Wij veroordelen scherp dat ongewapende deelnemers aan deze marsen worden beschoten. Pax Christi International

Pax Christi: Onze vredesbeweging is overtuigd van het legitiem recht om vreedzaam te protesteren; dit recht moet erkend en beschermd worden door de internationale gemeenschap. Omdat wij dit jaar ook de 70ste verjaardag vieren van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, is het dringender dan ooit om de rechten van de Palestijnen te respecteren.

In de voorbije zeventig lange jaren werd het Palestijnse verhaal over de Nakba al te vaak ontkend en genegeerd, en de rechten van de Palestijnse vluchtelingen al te vaak miskend, klinkt het nog. Onze vredesbeweging eert het sterke engagement van de Palestijnen om de tragische gebeurtenissen van 1948 te beschouwen als een alles bepalende ervaring die erkend moet worden.