Pax Christi vraagt om ook de 'Nakba' niet te vergeten
Op 15 mei wordt in Israël de 70ste verjaardag gevierd van de heroprichting en de onafhankelijkheidsverklaring van de staat Israël. Op de laatste dag van het Britse mandaat over Palestina - op 14 mei 1948 - riep Ben Gurion de onafhankelijke staat Israël uit. Dat wordt in verschillende Israëlische steden herdacht met 70 uur durende vieringen waarbij zowel jong als oud, gezinnen en Joden uit de hele wereld betrokken worden. Met een bevolking van 8,842 miljoen inwoners, huisvest Israël 43 procent van alle Joden in de wereld.
Deze dag van vreugde voor het eeuwenlang vervolgde Joodse volk was voor de Palestijnen die in het mandaatgebied woonden evenwel een zwarte dag. Een catastrofe die tot op vandaag doorgaat, en die telkens op 15 mei door de Palestijnen herdacht wordt. De Nakba of Catastrofe van 1948 hield in dat meer dan 400 Palestijnse dorpen door Israël van de kaart werden geveegd en 750.000 Palestijnen op de vlucht werden gejaagd.
70 jaar onafhankelijkheid kan niet gevierd worden zonder ook de aanhoudende Nakba te herdenken. Annemarie Gielen, algemeen secretaris van Pax Christi Vlaanderen
Vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen roept bij deze gelegenheid op om ook de gevolgen van die onafhankelijkheid voor de Palestijnse bevolking niet te vergeten. Daarom worden er op verschillende publieke plaatsen stiltecirkels gehouden, waarbij ook de namen van vernietigde dorpen worden voorgelezen en mensen worden gesensibiliseerd. Sinds 1967 oefent Israël bovendien militaire controle uit over de rest van Palestina en doorheen de jaren werd steeds meer Palestijnse grond opgeëist, werden woningen en soms zelfs hele dorpen verwoest, werden bedoeïenen verdreven en wordt de Gaza in een wurgreep gehouden, zegt Annemarie Gielen van Pax Christi Vlaanderen.
Met de stiltecirkels wil Pax Christi Vlaanderen samen met Broederlijk Delen en heel wat lokale partners in Vlaanderen sensibiliseren en oproepen tot erkenning van de Catastrofe die de Palestijnen in 1948 overkwam en die nog steeds doorgaat (the ongoing nakba). We kiezen bewust voor de actievorm van de stiltecirkel. Stil, vreedzaam protest tegen onrecht is krachtiger dan een optocht met veel geschreeuw. Een actie in stilte staat symbool voor de stem van de Palestijnen die monddood wordt gemaakt of niet gehoord wordt. Met de stiltecirkel zetten we ons in lijn met de vele vreedzame protestacties die Palestijnen en Israëli’s houden.
Volgens de vredesbeweging is het maar al te eenvoudig om de herdenking van de Nakba met antisemitisme gelijk te schakelen. Nog dagelijks worden de rechten van Palestijnen geschonden. Wij willen een politiek signaal geven. Wij vragen gewoon de naleving van het internationale recht en wetten en conventies die de mensenrechten beschermen.
Bron: PCV