Pelgrimstafel in Sint-Julianusgasthuis opnieuw gedekt

In de kapel van het Antwerpse Sint-Julianusgasthuis wordt telkens op Witte Donderdag een uitgebreid banket gehouden voor twaalf eenzame bejaarden.
28/03/2018 - 16:00
De Pelgrimstafel in het Antwerpse Sint-Julianusgasthuis op Witte Donderdag verwijst expliciet naar het Laatste Avondmaal
De Pelgrimstafel in het Antwerpse Sint-Julianusgasthuis op Witte Donderdag verwijst expliciet naar het Laatste Avondmaal © vzw Sint-Julianusgasthuis

In de kapel van het Antwerpse Sint-Julianusgasthuis wordt telkens op Witte Donderdag een uitgebreid banket gehouden voor twaalf eenzame bejaarden. De zogenaamde Pelgrimstafel is een expliciete verwijzing naar het Laatste Avondmaal.  De tafel wordt gedekt in het Sint-Julianusgasthuis, een plaats waar pelgrims sinds het begin van de 14de eeuw konden overnachten.

Oorsprong

De oorsprong van de Pelgrimstafel op Witte Donderdag is onzeker. In Antwerpen werd het initiatief ervoor volgens sommigen genomen door een officier van Filips II. Die schonk in 1556 per testament 15 pond en 1 schelling. Voorwaarde was dat  op alle Goede Vrijdagen voor Paschen dertien arme mannen moeten ontvangen een maaltijd plus één stuyver.  Die voorwaarden beantwoorden het best aan wat later de eigenlijke Pelgrimstafel zou worden.

Trouw bezoekerspubliek

De Pelgrimstafel heeft een heel trouw bezoekerspubliek, legt Christophe Coen, de voorzitter van het Koninklijke Sint-Julianus Genootschap in een uitgebreid interview met Tertio uit. Veel grootmoeders komen met hun kleinkinderen omdat ze zelf door hun grootouders werden meegebracht. Soms komen op Witte Donderdag ook catechesegroepen omdat de Pelgrimstafel een profane uitbeelding is van de christelijke traditie.

Officiële erkenning als cultureel erfgoed

Het Koninklijke Sint-Julianus Genootschap bereidt een dossier voor om de Pelgrimstafel officieel erkend te krijgen als immaterieel cultureel erfgoed door Erfgoed Vlaanderen en op termijn zelfs als Unesco Werelderfgoed. Daarvoor is een werkgroep opgericht die een dossier voorbereidt.  Daar komt heel wat administratie bij kijken, geeft voorzitter Coen toe. We hebben ook veel materieel erfgoed. Maar voor ons is het immateriële erfgoed belangrijker.