Pelgrimszegen in Mechelse kathedraal

Het Vlaamse Compostelagenootschap organiseerde op zaterdag 24 februari 2018 de jaarlijkse pelgrimszegen in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
27/02/2018 - 16:54
Salesiaan Dees Van Caeyzeele ging voor in de pelgrismzegen van het Vlaamse Compostelagenootschap in de Mechelse kathedraal
Salesiaan Dees Van Caeyzeele ging voor in de pelgrismzegen van het Vlaamse Compostelagenootschap in de Mechelse kathedraal © Vlaams Compostelagenootschap

Op zaterdag 24 februari organiseerde het Vlaamse Compostelagenootschap de jaarlijkse pelgrimszegen in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. Meer dan 450 aanwezigen waren getuige van een ingetogen, serene plechtigheid, waarbij 280 pelgrims individueel de zegen ontvingen van voorganger en salesiaan Dees Van Caeyzeele.

De werkgroep spiritualiteit van het genootschap bouwde deze creatieve viering op rond het dragende thema: De verwondering. Enkele persoonlijke en beklijvende getuigenissen, treffende beeldmontages, stemmige muziek en de voortreffelijke zang van het pelgrimskoor brachten in deze grootse kathedraal een gewijde sfeer, waarbij een ontroerende zielsverbondenheid groeide, als dé grondervaring bij uitstek van ieder die de pelgrimstocht naar Compostela wil wagen.

In het persoonlijke ritueel van de handoplegging werd de pelgrim en zijn dierbare thuisblijvende achterban aan Gods zegen toevertrouwd, om dan bemoedigd met de omgehangen sint-jakobsschelp, zijn eigen tocht, zijn camino in de loop van de volgende weken aan te vatten: Ga nu maar pelgrim, op zoek naar vrede en alle goeds!

Ultreia e suseia, Deus adjuvanos! - Altijd verder, altijd hoger, God moge ons helpen!

Getuigenis prof Johan Swinnen

De viering van de pelgrimszegen werd feestelijk voortgezet met een broederlijke broodmaaltijd waarna professor Johan Swinnen persoonlijk kwam getuigen van zijn Compostelatocht, opgedragen aan zijn eigen zoon en aan alle kankerpatiënten in die moedige pelgrimstocht van hun ziek-zijn!

Het sterke engagement en de goede samenwerking tussen de werkgroep spiritualiteit, het bestuur, de afdeling Mechelen en het koor en ook de aanwezigheid van al die bezielde pelgrims zorgden voor een in alle opzichten geslaagde pelgrimszegen.

Het Vlaamse Compostelagenootschap wil ook door deze viering - naast de vele andere initiatieven - haar 2.500 leden ondersteunen voor een betere tocht naar Compostela.