Pestkruis ernstig beschadigd door de regen
Het veertiende-eeuwse kruisbeeld uit San Marcello al Corsokerk is afgelopen vrijdag ernstig beschadigd geraakt omdat het voor de gebedsviering met uitzonderlijke 'Urbi et orbi'-zegen van paus Franciscus twee uur lang in de regen stond opgesteld. Het levensgrote kruisbeeld werd in 1626 door de inwoners van Rome zestien dagen lang in processie door de straten van de stad gedragen totdat er een einde kwam aan de pestepidemie. Sindsdien wordt aan het kruisbeeld een wonderbaarlijke kracht toegeschreven.
Vrijdag werd het kruisbeeld op vraag van de paus opgesteld op het Sint-Pietersplein. Maar door de regen raakte zowel het hout als de verf beschadigd. Door de langdurige blootstelling aan het vocht staat het hout op barsten, schrijft de krant Il Messagero.
Lees verder onder de foto's.
Vrijdag al werden restaurateurs van het Vaticaan opgeroepen om te bepalen welke ingrepen noodzakelijk zijn. Ook vertegenwoordigers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werden erbij gehaald, omdat het kruisbeeld eigendom is van de Italiaanse staat. Vaticaanstad en met name de pauselijke ceremoniemeester Guido Marini liggen nu onder vuur omdat ze onvoldoende op de regen zouden geanticipeerd hebben. Tijdens de plechtigheid heeft het een uur vrijwel onophoudelijk geregend.
Het gebed en bijzondere zegen van de paus waren live te volgen op verschillende tv-zenders wereldwijd. De beelden van de paus, moedermens alleen op een nategregend, leeg en daardoor nog indrukwekkende Sint-Pietersplein maakten ook bij niet-gelovigen sterke indruk.
Volgens de Zwitserse regisseur Mariano Tschuor waren alle ingrediënten aanwezig om deze 'Urbi et orbi'-zegen tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken. De beelden van de paus te midden van de indrukwekkende architectuur van het Sint-Pieterslein leken de onpeilbare eenzaamheid van de coronapatiënten te weerspiegelen. Een gevoel dat nog extra werd versterkt door de aanbrekende duisternis.
Door de momenten van stilte en de omstandigheden waardoor de liturgie bovendien tot zijn essentie werd gereduceerd waren de beelden nog sprekender, schrijft Il Messagero. Tegelijk maakte de Kerk zoals al eerder in deze uitzonderlijke crisisperiode nogmaals duidelijk dat zij iets te zeggen en te betekenen heeft.Ook nu blijft zij de zwakken en onderdrukten troosten en helpt zij om onze zorgen weg te nemen, zonder dat zij daarbij in platvloersheid of goedkoop succes vervalt.
Bron: KNA/Katholisch.de/ Domradio.
Lees de integrale tekst van de gebedsviering met 'Urbi et orbi'-zegen.