'Pestkruis' is naar het Vaticaan gebracht

Arbeiders waren donderdag de hele dag in de weer om het kruis waaraan allerlei wonderlijke krachten worden toegeschreven naar het Vaticaan te brengen.
27/03/2020 - 13:01

Een kruisbeeld, dat in 1519 op onverklaarbare wijze een brand overleefde en waaraan de inwoners van Rome in de ùiddeleeuwen wonderlijke krachten toeschreven, is donderdag naar Vaticaanstad overgebracht. Het wordt vanavond opgesteld op het Sint-Pietersplein tijdens het gebed van paus Franciscus tegen de coronapandemie. Het 14de-eeuwse levensgrote Kruis van de Gekruisigdewerd in 1522 tijdens de pest in processie door Rome gedragen. Toen kwam er na 16 dagen een einde aan de epidemie.

Het kruisbeeld hangt sinds het begin van de 19de eeuw in de San Marcello al Corsokerk. Het werd er op 15 maart nog door de paus bezocht, toen die bij het begin van de pandemie daar en in de Santa Maria Maggiorebasiliek ging bidden voor de zieken en de gezondheidszorgers.

Donderdag waren op Italiaanse media beelden te zien van arbeiders met gezichtsmaskers en rubberen handschoenen die het beeld, van de gekruisigde man met een vergulde lendendoek, van achter het altaar tillen. Het is niet bekend hoe lang het beeld blijft opgesteld in het Vaticaan.

Bron: KNA