Pew: ‘In 2070 zijn christenen een minderheid in de VS’
Volgens een studie van het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksbureau Pew vormen christenen tegen 2070 een minderheid van de bevolking in de VS, áls de huidige trends zich doorzetten tenminste. Een meerderheid van de bevolking is dan waarschijnlijk zonder levensovertuiging, staat te lezen in de eerder van de deze week gepubliceerde studie Modeling the Future of Religion in America.
In 2020 was nog ongeveer 64 procent van de Amerikanen, inclusief kinderen, christen. 30 procent van de bevolking in de VS noemde zichzelf niet-gelovig. Aanhangers van alle andere religies - inclusief joden, moslims, hindoes en boeddhisten - vormen in totaal ca. 6 procent. Afhankelijk van het feit of het wisselen van religie volgens het huidige tempo doorgaat, versnelt of helemaal stopt, laten de prognoses zien dat christenen van alle leeftijden tegen 2070 krimpen van 64 procent tot iets meer dan een derde (35 %) van alle Amerikanen. In diezelfde periode zou het aantal 'geen geloof' stijgen van de huidige 30 procent tot ergens tussen de 34 en 52 procent van de bevolking in de VS.
Veranderend religieus landschap
De studie bevestigt dat de westerse samenleving er niet meer in slaagt om het geloof over te dragen aan jongeren, maar dat is niet de enige en zelfs niet de belangrijkste reden. Sinds de jaren 1990 hebben grote aantallen Amerikanen het christendom verlaten om zich aan te sluiten bij de groeiende gelederen van Amerikaanse volwassenen die hun religieuze identiteit omschrijven als atheïst, agnostisch of ‘niets in het bijzonder’. Die versnellende trend hervormt het Amerikaanse religieuze landschap drastisch, schrijft Pew. De teloorgang heeft ook verstrekkende gevolgen voor de politiek, het gezinsleven en het maatschappelijke middenveld. Volgens de studie wordt bij elke nieuwe generatie 30 procent van de gelovigen niet-gelovig voor hun dertigste. Anderzijds wordt slechts 7 procent van diegenen die een christelijke opvoeding krijgen niet-gelovig. De VS worden almaar nadrukkelijker een minder religieus land en een minder christelijk land, besluit Peter Wehner van het Ethics and Public Policy Center.