Pinksterbedevaart naar Chartres moet inschrijvingen weigeren

De bedevaart is een initiatief van de traditionalistische vereniging Notre-Dame de Chrétienté en brengt ook veel jongeren op de been. 
31/05/2023 - 11:26
De bedevaart van 2022
De bedevaart van 2022 © Notre-Dame de Chrétienté

De vereniging Notre-Dame de Chrétienté moet voor het eerst in 40 jaar inschrijvingen weigeren voor de Pinksterbedevaart naar Chartres. De eerste bedevaart van de Notre-Dame de Paris naar Notre-Dame de Chartres werd in 1983 gehouden, naar het voorbeeld van de jaarlijkse bedevaart naar Czestochowa in Polen. 

Inmiddels is de tocht met zijn 12.000 deelnemers uitgegroeid tot een hoogdag voor Franse katholieken. Maar er is ook weerstand omdat de bedevaart door tegenstanders wordt bestempeld als een samenkomst van aanhangers van de traditionele mis uit Frankrijk en de rest van de wereld. Hoewel ze gehecht zijn aan de pre-Vaticaan II-liturgie, betwisten veel pelgrims de term 'traditionalist' omdat hun priesters in gemeenschap staan ​​met Rome.

Vorige week moest de organiserende vereniging op zijn website melden dat er 16.000 pelgrims werden geregistreerd. Daarmee is het maximum bereikt om de bedevaart op 27, 28 en 29 mei veilig te organiseren, omwille van het plaatsgebrek op bivakplaatsen, veiligheidseisen, evenals vergunningen van de overheid. De passage van de bedevaarders dreigde bovendien op te lopen tot meer dan twee uur, waardoor de laatste pelgrims te laat zouden aankomen.

Bron: NCR/Notre-Dame de Chrétienté