Hoe is het nu op de plaats waar Jezus werd gedoopt?

Op 8 januari viert de Kerk de Doop van de Heer, het doopsel van Jezus door Johannes de Doper in de Jordaan. Waar is die plaats en hoe is het daar nu?
05/01/2024 - 14:00
Al-Maghtas
Al-Maghtas © CC Davide Mauro via Wikimedia Commons

De vermeende plaats waar Jezus werd gedoopt in de Jordaan (vind op Google Maps) ligt op de grens tussen Jordanië en de Westelijke Jordaanoever dat door Israël wordt bezet sinds 1967. 

Betanië heet de plaats in de Bijbel: Dit gebeurde te Betanië, aan de overkant van de Jordaan, waar Johannes aan het dopen was. (Johannes 1,28) In het Arabisch zegt men nu Al-Maghtas, letterlijk plaats van de onderdompeling. 

Stijgende populariteit

Ondanks de oorlog tussen Israël en Hamas, die ook te voelen is op de Westelijke Jordaanoever, is de doopplek van Jezus een populaire bedevaartplaats, vooral dan langs de Jordaanse kant. Met 212.000 pelgrims in 2023 zijn de bezoeken zelfs met een derde gestegen. Een op de drie komt uit Frankrijk en Italië. 

Site in ontwikkeling

Als bedevaartsoord is de plek trouwens in volle ontwikkeling, met steun van de Jordaanse koning Abdullah II. Nieuwe kerken van verschillende denominaties zijn er recent gebouwd, waaronder een katholieke. 1,4 vierkante kilometer land rond de doopplaats zal nog verder worden ontwikkeld in een project dat 280 miljoen euro kost. Een internationale adviesraad houdt toezicht op de onderneming, met verrassende leden als de Dalai Lama, de Chinese ondernemer Jack Ma en de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson.

Tegelijk wordt het gebied als natuurgebied beheerd en staat het erfgoed van Al-Maghtas sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bronnen: La Croix (Frans) - Katholiek Nieuwsblad