Pleidooi Rutten ondergraaft religieuze identiteit

Volgens Erik Buys wordt met de 'Nieuwe vrijheid' van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten eerder een stap achteruit gezet.
27/04/2017 - 22:40
Eric Buys
Eric Buys © Thomaswebsite

Met het recente pleidooi van het liberale boegbeeld en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten waarbij het fenomeen godsdienst in naam van de strijd tegen het extremisme en onder luid applaus van sommigen nogmaals in het verdomhoekje wordt gezet, wordt geen stap vooruit gezet, betoogt Erik Buys op de Thomaswebsite van de KU Leuven. Rutten wil, zo betoogt Buys, zonder enige kennis van de huidige leerplannen godsdienst en de maatschappelijke relevantie daarvan, de traditionele godsdienstles afschaffen en in een ruk ook de financiering van religies stopzetten. Haar opvatting impliceert dat godsdienst naar de privésfeer moet verbannen worden en levensbeschouwingen de economische logica moeten dienen. De politica blijft blind voor haar eigen fanatisme. In ieder geval geeft ze geen blijk van een open houding en heeft ze al evenmin kennis van de mogelijke gevolgen van zulke houding.

Instrumentalisering van de menselijke leefwereld ten dienste van een nuttigheidslogica knecht de mens en geeft aanleiding tot frustraties, depressies en (gewelddadig) ressentiment. En dat uit zich soms in islamistische terreur. Het is goed om in deze context een observatie van de Britse geheime dienst MI5 te overwegen (Jonas Slaats op Knack.be 21/03/2017): Een van de interessantste bevindingen was... dat slechts weinig 'geradicaliseerden' in een devoot gezin opgroeiden. Meer nog, 'MI5 stelt dat er bewijs is dat een sterk ontwikkelde religieuze identiteit eigenlijk een beschermende factor is tegen gewelddadige radicalisering.'

Bron: Thomaswebsite

Lees de integrale tekst van de opinie Erik Buys