Poetin schenkt kostbare icoon aan Russisch-orthodoxe Kerk

De historisch erg waardevolle icoon van de Heilige Drie-eenheid wordt voor 49 jaar in bruikleen gegeven.
17/05/2023 - 10:00
De bekende icoon van de H. Drievuldigheid van Andrej Roebljov
De bekende icoon van de H. Drievuldigheid van Andrej Roebljov © Wikipedia

De Russische president Vladimir Poetin heeft de in Rusland immens populaire, middeleeuwse icoon van de Drie-eenheid van Andrej Roebljov, een van de bekendste iconen ter wereld, teruggegeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk. Het Hermitagemuseum tekende daarover een overeenkomst met de leiding van het patriarchaat van Moskou, met toestemming van het ministerie van Cultuur. Daarin staat dat de icoon 49 jaar lang in bruikleen wordt gegeven. Daarna kan onderhandeld worden over een verlenging.

Waarnemers beschouwen het gebaar als een erkenning voor de steun van het patriarchaat van Moskou en vooral van patriarch Kirill voor de invasie in Oekraïne. 

De icoon werd waarschijnlijk geschilderd in het Sint-Sergiusklooster in de stad Sergiyev Posad. Maar na de Russische Revolutie van 1917 en de machtsovername door de communisten kwam de icoon in 1929 terecht in de Tretjakov-galerij. Het schilderij zou het museum later nog verschillende keren verlaten, onder meer om het in veiligheid te brengen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

In 2022 keerde de icoon voor het eerst terug naar de Heilige Drie-eenheidkathedraal van het vooraanstaande Russisch-orthodoxe klooster van de Heilige Sergius, in het centrum van Sergiev Posad op ca. 80 kilometer ten noordoosten van Moskou. Die verhuis kreeg toen veel kritiek van specialisten, omdat het kunstwerk in de Tretyakov-gallerij in ideale omstandigheden wordt bewaard. 

Het patriarchaat van Moskou liet intussen al weten dat de icoon een jaar lang wordt tentoongesteld in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou. Daarna keert ze voor de eerstvolgende jaren terug naar haar oorspronkelijke locatie in het klooster in Sergiyev Posad.

Bron: MB/AP