Polemiek over aantal christenen in Libanon

Een Libanese minister beweerde dat er nauwelijks nog 20 procent christenen wonen in Libanon.
28/02/2023 - 12:49
Onze-Lieve-Vrouw van Libanon in Harissa
Onze-Lieve-Vrouw van Libanon in Harissa © Maronitische patriarchaat van Bkerke

Een recente uitspraak van interim-premier Najib Mikati op de nationale televisie over een massale uittocht van christenen uit Libanon heeft in dat land tot een golf van kritiek geleid. Volgens hem is nauwelijks nog 19,4 procent van alle Libanezen christen. Hij  verwees onder meer naar de verschrikkelijke explosie in de haven van Beiroet in augustus 2021 waarna nog meer christenen het land zouden hebben verlaten.

Het maronitische patriarchaat in Bkerke bestempelde de bewering van Mikati, die nota bene beweerde dat hij zijn schatting had gebaseerd op gegevens van de maronitische Kerk, als onzin.  Het maronitische patriarchaat en de eraan gelieerde Maronitische Stichting verwijzen naar de kieslijsten voor de parlementsverkiezingen van mei 2022. Daaruit blijkt dat toen 34,4 procent van de kiezers christen was. 

De maronieten vormen de grootste christelijke gemeenschap in Libanon. De stichting geeft de interim-premier de raad dat hij beter maatregelen zou nemen om de emigratie af te stoppen in plaats van zich bezig te houden met tellingen. Die emigratie is een fenomeen dat alle Libanezen treft. Bovendien kampt het land volgens de stichting met een groot aantal Syrische vluchtelingen en tiert de corruptie welig tot in de hoogste politieke rangen. 

Bron: L'Orient le Jour