Polen: Harry Potter komt op brandstapel terecht

De organiserende Poolse stichting wil met de opmerkelijke actie waarschuwen voor de slechte invloeden van magie en het occulte.
02/04/2019 - 13:40
Naast boeken werden ook beelden verbrand
Naast boeken werden ook beelden verbrand © FB Fundacja SMS Z NIEBA

Enkele Poolse priesters hebben in de Noord-Poolse stad Kaszalin tijdens een bizar ritueel, dat herinneringen oproept aan de middeleeuwen, een reeks voorwerpen verbrand die ze des duivels noemen. Onder meer boeken van Harry Potter van de Britse succesauteur J.K. Rowling, maar ook een Afrikaans houten masker, een boeddhabeeld en beeldjes van olifanten kwamen op de brandstapel terecht. De priesters hadden hun gelovigen gevraagd om voorwerpen die volgens hen kwade krachten bezitten mee te brengen naar de zondagsviering.

De actie werd georganiseerd door een parochie in Gdansk, in samenwerking met de katholieke stichting SMS z Nieba(SMS uit de Hemel). De woordvoerder van de stichting vertelde dat de onconventionele actie plaatsvond om parochianen bewust te maken van de slechte invloeden van magie en het occulte. Maar het initiatief lokte op Facebook ook bijzonder kritische commentaren uit. Daar vergelijken sommigen de verbranding met gelijkaardige initiatieven kort voor de Tweede Wereldoorlog.

Bron: The Guardian/Premier Christian Radio