Pool wordt (titulair) bisschop van Maastricht

De Pool Waldemar Stanislaw Sommertag wordt de nieuwe apostolische nuntius in Nicaragua en wordt benoemd tot titulair bisschop van Maastricht.
15/02/2018 - 22:26

Paus Franciscus heeft de Poolse priester Waldemar Stanislaw Sommertag (50) benoemd tot titulair aartsbisschop van Maastricht en pauselijke nuntius in Nicaragua. De geestelijke was al medewerker van de pauselijke nuntiatuur in dat land. Sommertag spreekt Pools, Italiaans, Duits, Russisch, Engels en Spaans.

Het Nederlandse Maastricht is een titulair bisdom. Concreet betekent het dat de Poolse priester aan het hoofd komt van een bisdom dat nog slechts op papier bestaat. De titel wordt gegeven aan bisschoppen die wel de bisschopswijding ontvangen en ook de titel van bisschop dragen, maar geen concreet bisdom besturen. Meestal gaat het om hulpbisschoppen, pauselijke ambassadeurs en hooggeplaatste medewerkers van het Vaticaan.

Maastricht valt tegenwoordig onder het bisdom Roermond. Maar van de 4de tot de 8ste eeuw was het een zelfstandig bisdom, alvorens het overging in het bisdom Luik. In 1970 werd Maastricht een titulair aartsbisdom onder de Latijnse naam Traiectum ad Mosam.

Bron: Nederlands Dagblad