Poolse beeldhouwer brengt Bijbel tot leven in Koptisch klooster

Het land van piramiden en musea van de oudheid heeft nu ook een modern klooster, met een kostbare artistieke schat voor de komende generaties.
11/08/2019 - 12:19
al Mokkatam
al Mokkatam © Globespot/Bo Lovschall

De Poolse beeldhouwer Mariusz Dybich, die de bijnaam Mario kreeg, brengt al twintig jaar de Bijbel tot leven in het Koptische klooster van de al Mokkatamberg, ten oosten van het Egyptische Caïro. De openluchtkerk van het klooster, in de vorm van een amfitheater, wordt met zijn 20.000 plaatsen beschouwd als de grootste kerk van het land.

De ligging en de bouw van het merkwaardige klooster kan vergeleken worden met de stad Petra, waarbij er in de rotsen verschillende grotkerken, kapellen en zelfs woonruimten zijn uitgehouwen. Mariusz Dybich: In het begin van de jaren negentig vroeg de priester van deze plaats om van de berg van Mokkatam een open Bijbel te maken.

Twintig jaar geleden maakte ‘Mario’ er zijn eerste Bijbeltafereel en hij is daarmee niet meer gestopt. Inmiddels zijn er 70 beeldgroepen waarop plaatselijke godsdienstige tradities en Bijbelse taferelen zijn afgebeeld. Mario: Het zal bij velen verbazing wekken dat een Europeaan zijn land verlaat om in dergelijke armoedige omstandigheden te werken. Ik geloof dat God mij naar hier heeft gezonden om een getuigenis achter te laten voor de komende generaties. Dit klooster is nu een kunstwerk voor de komende generaties.

Bron: Infocatho