Poolse inlichtingendienst vermoordde in 1987 dissidente priester

Franciszek Blachnicki, een Poolse charismatische priester, was ten tijde van de Koude Oorlog erg populair bij jongeren.
16/03/2023 - 11:32
Franciszek Blachnicki
Franciszek Blachnicki © Wikipedia

Volgens onderzoek van de Poolse overheid werd Franciszek Blachnicki, een dissidente katholieke priester, in 1987 vermoord door de toenmalige Poolse inlichtingendienst. De minister van Justitie maakte dat bekend. Toen Blachnicki op 65-jarige leeftijd plotseling stierf in Duitsland, werd er nog van uitgegaan dat hij een natuurlijke dood was gestorven, maar hij blijkt te zijn vergiftigd.

Het Poolse Instituut voor Nationale Herinnering, verantwoordelijk voor het verwerken van het communistische verleden van 1944 tot 1989, verzamelde de voorbije drie jaar bewijsmateriaal en nieuwe getuigenissen over de moord op de priester, die veel jongeren wist te bereiken. Daarom werd hij geviseerd en door de communisten als een grote bedreiging ervaren. Na zijn dood werd hij in de crypte van een Zuid-Poolse dorpskerk begraven. 

Franciszek Blachnicki was in Rome toen het communistische regime in Polen de staat van beleg afkondigde. Hij keerde nooit meer terug naar zijn vaderland en vestigde zich in 1982 in Carlsberg. Daar richtte hij een organisatie op die zich zou inzetten voor de bevrijding van Oost-Europa van het communisme.

In 2015 erkende paus Franciscus Blachnicki’s heroïsche eeerbiedwaardigheid.

Bron: KNA/Katholisch.de